Kommunalråd Lenita Ericson (S), var tidigare ordförande i stadsbyggnadsnämnden och inblandad i arbetet med att hitta en placering för återvinningscentralen.
Varför ville ni placera den mitt i ett bostadsområde?
– Vi måste titta på nya platser för olika verksamheter. Nu slutade det ju med att vi hittade en annan lämplig placering.
Rekreationsområdet på Lövskatan föreslås bli verksamhetsområde. Varför vill ni ha fler industrier mitt i ett bostadsområde?
– Översiktsplanen är bara ett förslag än så länge, vi måste ta in synpunkter och sedan får vi se var det landar. Det är viktigt att vi har en dialog med de som bor där och se till att det blir en lämplig verksamhet som etableras där i så fall. Vi kan också behöva se över det befintliga verksamhetsområdet och se om det kan förändras på något sätt. Kanske finns det industrier där som har behov av att växa och hitta bättre lokaliseringar.
Lövskatabor som vi har pratat med tycker att området behandlas som en bakgård av kommunen, är det så?
– Jättetråkigt om de har den känslan. När staden förändras måste man pröva nya tankar och idéer, som kan upplevas som kraftiga försämringar. Sedan hoppas jag att dialogen kan bli bättre nu än den var gällande återvinningscentralen.
Lenita Ericson tror inte att Lövskataborna är de enda som upplever att deras område inte prioriteras.
– Det har ju varit många diskussioner om Porsön och när jag var yngre var det Tuna som ansågs vara förfallet. Sådant där växlar över tid.
Lenita Ericson uppger att kommunens vision gällande framtida etableringar på Lövskatan är att det ska vara någonting nytt och modernt. Och de boendes rättigheter kommer att tas till vara med den demokratiska process som ska föregå fastställandet av en ny detaljplan. Därefter ska detaljplanerna för respektive område tas fram.
Är det inte omodernt att öppna upp för fler industrier i ett bostadsområde?
– Vad det blir för verksamhet beror ju på hur översiktsplanen landar i nästa steg. Det blir stadsbyggnadsnämnden som håller i en sådan process. Frågan är vad de boende ser när de tänker på ett verksamhetsområde? I min värld tänker jag istället på arbetsplatser, klimatsmarta, gröna verksamheter som inte alls bullrar eller påverkar miljön negativt.
Men måste man verkligen ta bort rekreationsområdet?
– Det där handlar om detaljplanen. Jag vill inte uttala mig om den just nu, det är ett jobb för stadsbyggnadsnämnden. Men i takt med att Luleå växer som stad måste det ske en förtätning av verksamheter. Om vi ska fortsätta att vara en kommun som erbjuder en bra skola och en god äldreomsorg måste vi se till att vi kan erbjuda människor jobb så de kan betala skatt här. Då behövs fler arbetsplatser.
Hon tillägger:
– Om vi skulle låta bli att peta på områden för att inte uppröra människor, då skulle det inte bli mycket gjort i kommunen.
När det gäller Cronimet, som är den verksamhet som det har klagats på mest, hoppas Lenita Ericson på en fortsatt dialog mellan kommunen och företaget mot en bra lösning.
Är det rimligt att boende i Luleå ska ha den typen av verksamhet 70 meter från sin tomtgräns?
– Ja, så länge företaget håller sig inom ramen för vad som är tillåtet. Men det är en fråga som rör myndighetsutövning och den måste du ställa till miljö- och byggnadsnämnden.