Bertil Marklund är 80 år. Han är reumatiker, diabetiker och har problem med sitt hjärta. I hemmet vårdar han sin jämnåriga sambo som är palliativ.
Tre gånger om dagen kommer hemtjänstens personal på besök. Det handlar det om två-tre undersköterskor som hjälper sambon med de basala behoven.
Dessutom får Bertil Marklund avlastning från hemtjänsten två gånger i veckan. Totalt handlar det om 23 vårdtillfällen per vecka.
Bemanningen bygger på ett schema som omfattar 18 personer - under förutsättningen att samtliga är friska och på jobbet.
Bertil Marklund har räknat antalet som besökt hemmet i en by utanför Luleå. Det blev ett 60-tal.
– Det känns oroligt. Vi tillhör båda riskgruppen. Jag har försökt att påtala det för hemtjänsten, men har inte mött någon förståelse. De säger att de följer sina riktlinjer att skydda sig ifall brukarna blir smittade, men det är inte vi som spottar ut smitta. Den måste komma utifrån. De enda som vi har närkontakt med är personalen från hemtjänsten.
Bertil Marklund betonar i nästa andetag det ovärderliga arbetet som hemtjänstens personal utför varje dag, men understryker att minimikravet borde vara att personalen använder munskydd.
Han får stöd av sin dotter Ingrid Välitalo.
– Min pappa har hamnat i en jobbig situation. Han känner sig rädd. Det är jag också efter att med egna ögon sett hur hemtjänstpersonal inte har följt de rekommenderade hygienreglerna.
Anna Fors, verksamhetschef för vård och omsorg på Luleå kommun, understryker att hemtjänsten följer de råd och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen tagit fram. All personal, inklusive vikarier, har utbildats i riskerna för smittspridning och fått instruktioner när skyddsutrustning ska använda.
– Jag har förståelse för anhörigas oro, men känner mig trygg att vi gör allt för att säkra en god vård och omsorg. Anhöriga har hört av sig rörande användande av munskydd, men när det inte finns tecken på smitta behövs varken munskydd eller skyddskläder. Det är många att få besök av 60 personer under en månad. Vi försöker minimera antalet, särskilt när det handlar om palliativ vård. Men sådana här situationer kan uppstå när sjukfrånvaro är högre än normalt. I dag har vi stränga krav att personalen ska stanna hemma vid minsta symtom.