Höjda pensioner för landets pensionärer var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften 2018. Låginkomsttagare som har jobbat ett helt yrkesliv har utlovats 600 kronor extra i månaden i pension, vilket har setts som en av de stora S-framgångarna i Januariavtalet.
Tidigare i veckan uppgav också socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för Norr Media att han var optimistisk kring att detta ska kunna genomföras från 2021.
– Vi jobbar för att det ska förankras, eftersom vi vill ha stabilitet. Övriga partier rör sig i rätt riktning, sa Shekarabi då
Men nu visar det sig att pensionshöjningarna har orsakat en djup spricka mellan S och samarbetspartierna, något som Aftonbladet var först med berätta.
Enligt kvällstidningens uppgifter ska samtalen med C och L kärva i frågan, och därmed svävar hela Januariavtalet i fara.
– Vi tycker att det har tagit för lång tid nu. Beslut kring pensionerna behöver fattas av regeringen i de närmaste dagarna, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till Norr Media när hon besöker Luleå och UF-mässan i Luleå energi arena under torsdagen.
Vad förväntar sig partiet för svar från C och L?
– Mina erfarenheter av både C och L är att de är hederliga partier, så jag utgår från att de kommer att stå upp för Januariavtalet.
Vad händer annars?
– Vi behöver få ett klart besked och beslut nu, så att pensionhöjningen kan börja gälla. Och jag tror att både C och L är angelägna om att leva upp till den överenskommelse vi har, säger Lena Rådström Baastad.
Det tuffare tonläget från S rörande pensionshöjningarna kommer samtidigt som partiet är nere på rekordlåga 22 procent i väljaropinionen, enligt senaste Ipsos-mätningen.
Lena Rådström Baastad förklarar väljartappet med en rad olika faktorer.
– Känslan som medborgarna har nu är att det är oroligt och stökigt, en utveckling i Sverige med brutala ungdomsrån, skjutningar och sprängningar. Även parlamentariskt finns en oro, med misstroendevotum och annat som har varit.
Hon pekar på att den aktuella debatten inte har gynnat S.
– Det finns en politisk dagordning, där det är migrationen som driver det politiska samtalet, liksom frågor om lag och ordning. Inga traditionella S-frågor om hur vi vill stärka samhället och välfärden.
Men partisekreteraren återkommer också till den hårt kritiserade Januariöverenskommelsen med C och L.
– Januariavtalet har inneburit beslut som inte har varit bra för vårt parti.
Vilket ansvar bär Stefan Löfven som partiledare och även du som partisekreterare?
– Som partiledning kan man aldrig friskriva sig från ansvar. Å andra sidan handlar politik alltid om lagsport, och vi har en enig partistyrelse som har klivit in i samarbetet med C och L.
Vad kan ni bli bättre på?
– Vi ska vara självkritiska kring året som gick. Jag brukar beskriva det som att vi klev in i en ny relation (med C och L, reds anm) och i alla nya relationer vill man visa sig från sin bästa sida.
Lena Rådström Baastad menar att S har varit för försiktiga med att tala om vad som är bra socialdemokratisk politik i Januariavtalet.
– Vi har varit för rädda för att kliva fram och ta plats.
Alltfler S-profiler både i riket och regionalt i Norrbotten lyfter nu frågan om att Januariavtalet måste omförhandlas. Hur ser du på det?
– Jag förstår kritiken mot delar av Januariavtalet. Inte heller jag tycker att allting känns bra i magen. Hade vi fått lägga mer pengar på exempelvis skolan, i stället för att ta bort värnskatten, så hade vi gjort det. Detsamma gäller den fria hyressättningen eller förändringarna av LAS.
– Å andra sidan, med en statsminister som Ulf Kristersson (M) hade värnskatten tagits bort ändå, andra skatteavdrag också, och vi hade till och med haft en tydlig majoritet för att slopa LAS helt.
Även LAS-förhandlingarna kärvar nu, med en spricka inom LO också. Vad kommer detta resultera i?
– Vi kommer aldrig lägga fram ett förslag som skulle innebära en rubbad balans mellan arbetsmarknadens parter. En socialdemokratisk statsminister med bakgrund inom fackrörelsen skulle aldrig göra det.
– Nu hoppas vi att parterna kommer överens, och återigen skulle alternativet – en borgerlig majoritet – vilja göra något helt annat.
Är det otänkbart att överhuvudtaget omförhandla delar av Januariavtalet?
– Nja, i så fall måste det handla om att inte enbart C och L får ta bort vissa av sina punkter utan att även S gör det. Men visst, jag hade mycket hellre använt pengarna till stora välfärdsatsningar, än exempelvis borttagandet av värnskatten, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad under sitt besök i Luleå.