"Jag har inga problem med alkoholen"

Han är nykter alkoholist, har alltid väckt känslor som politiker och var skriven i Jokkmokk – ända tills i höstas. Nu kan Kent Ögren (S), 64 år, bli Luleås nye kommunalråd. "Tufft att stå i fronten. Men jag är redo för det igen", säger han i en stor intervju.

Tillbaka i hetluften. På måndag kan Kent Ögren, 64 år, väljas till nytt kommunalråd i Luleå. "Fördelarna med min ålder är min erfarenhet inom politiken. Sen är jag är inte dåligt uppdaterad, utan jag har koll på läget", säger han.

Tillbaka i hetluften. På måndag kan Kent Ögren, 64 år, väljas till nytt kommunalråd i Luleå. "Fördelarna med min ålder är min erfarenhet inom politiken. Sen är jag är inte dåligt uppdaterad, utan jag har koll på läget", säger han.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå kommun2019-12-07 06:00

Med sin långa politiska karriär bakom sig hade han inte en tanke på att åter ge sig in i hetluften som en av två kommunalrådskandidater i Luleå.

Men efter att ha nominerats av 16 S-föreningar tänkte Kent Ögren om.

– Det gick en och en halv vecka med funderingar. Om partiet tycker att jag kan göra en insats, så är jag beredd att ställa upp.

Hur tänkte du kring för- och nackdelarna med uppdraget?

– Jag har det egentligen bra just nu, som ordförande för Lulebo som största uppdraget. Därigenom får jag vara med om utvecklingen av Luleå, utan att vara inblandad i den direkta politiken. Det kändes ganska behagligt.

Övervägde du att acceptera en nominering som vice ordförande också?

– Nej. Jag sa till valberedningen att jag endast är beredd att kandidera till ordföranderollen. Ska jag kliva in, då vill jag känna att jag gör ett bra jobb. Och det gör jag bara som ordförande.

Det var länge sedan Kent Ögren var aktiv i kommunpolitiken, som kommunalråd i 15 år i Jokkmokk fram till 2002, men han ser det inte som en nackdel att ha varit utanför den kommunala sfären under så lång tid.

– Då hade jag aldrig övervägt att kliva in överhuvudtaget. Jag ser inga stora skillnader mellan kommun- och landstingspolitik, men tjusningen med kommunpolitiken är att man rör sig nära medborgarna. Som regionpolitiker står du längre från folket.  

Hur pass uppdaterad är du gällande de policybeslut, inte minst rörande budget och effektiviseringar, som gäller i Luleå kommun?

– Inte i detalj, men på en övergripande nivå har jag koll på de besparingar som har lagts. Inför 2020 är ju budgeten i balans. Därefter gäller det att effektuera utifrån den också.  

Hur har du hållit dig uppdaterad?

– Genom att följa med i rapporteringen. Men jag har också haft dialog med nämndsordföranden och tidigare även med Niklas Nordström kring olika sakfrågor och skeenden i Luleå.

Hur viktigt är det för dig att hålla fast vid det tvåprocentiga överskottsmålet?

– Jätteviktigt om vi långsiktigt ska kunna leverera tjänster till medborgarna. Då gäller det att vi har ordning på ekonomin. Det var samma i landstinget, då vi skulle använda högst 98 procent av de skatteintäkter som genererades.

Under utfrågningen av kandidaterna i kommunalrådsstriden togs även den infekterade skolfrågan upp. Kent Ögren jämförde med hur partiet i Piteå klarade liknande stormar och att skoldebatten numera var en "ickefråga” där. 

Uttalandet landade inte väl hos många av Luleås skolaktivister.

– Att stänga skolor är ett av de svåraste besluten man kan ta som kommunpolitiker. Men över tid återhämtar sig partiet och återvinner väljarstödet, säger Ögren nu. 

Tror du att S återfår förtroendet i de delar av Luleå som har drabbats eller hotats av skolnedläggningarna?

– Omöjligt att svara på men min bestämda uppfattning är att vi måste forma politiken nu, så att vi kan återhämta den elvaprocentiga nedgången i valet 2018. Det borde vara möjligt.  

Under hans tolv år i landstingspolitiken stormade det för fullt, med nedläggningar av akutkirurgin i Kiruna och Kalix, stängda obs-platser i Haparanda med mera. Kritiken var ofta hård mot Kent Ögren, som till slut blev bortkuppad av partikamrater inom S 2014. 

– Vi hade rejäla diskussioner när vi försökte förändra strukturen i vården. Men det var inte min politik, utan partiets, som ifrågasattes. Ni i media vill gärna göra sånt här till personfrågor, men partiet i stort stod ju bakom besluten.

Hur ser du annars på de åren?

– Hårt och tufft att stå i fronten, vara ansiktet utåt. Men jag är redo för det igen.

Samtidigt hoppas Kent Ögren att ansvaret utåt fördelas mellan honom och övriga bland de styrande inom S i Luleå, om han väljs till kommunalråd.

– Till skillnad från landstinget har vi arvoderade nämnds- och styrelseordföranden som också ska ta plats i debatten. Viktigt att säkerställa det utrymmet för övriga, utöver kommunalrådet. De gör det stora jobbet, särskilt vad gäller social- och barn- och utbildningsnämnden.  

Jag har följt ditt flöde på Facebook. Det är mycket hockey, kaffemuggar och föreningsmöten. Inte så mycket om politiska visioner och ställningstaganden. Varför inte?

–Därför att jag inte har det uppdraget just nu. Klart att jag behöver vara mer aktiv i det politiska livet i de sociala medierna, om jag väljs till kommunalråd. Att jag lägger ut kaffemuggar med mera, är för att jag inte vill exponera de människor jag möter.  

Kanske också för att visa att du deltar i många föreningsbesök och styrelsemöten?

– Så har jag inte tänkt, men sanningen är att jag är väldigt mycket ute och träffar människor i olika sammanhang. 

Det finns de som menar att det vore fel av S att välja en 64-åring som nytt kommunalråd, att detta inte signalerar tillräckligt med förnyelse och framtidstänk. Hur ser du på den kritiken?

– Jag förstår synpunkterna, det var därför jag aldrig funderade på att ta över som kommunalråd själv innan jag fick frågan av partiet. Om det nu finns folk som tycker detta, kan inte jag göra något åt det. Alla kan inte vara nöjda med allt.  

– Men fördelarna med min ålder är min erfarenhet inom politiken. Sen är jag är inte dåligt uppdaterad, utan jag har koll på läget.

Du var skriven i Jokkmokk ända tills du gick in i kandidaturen som kommunalråd i Luleå. Varför?  

– Av personliga skäl. Jag har en funktionshindrad dotter i Jokkmokk, med ett stort behov av resurser från kommunen. Då var min känsla att den skatt jag betalar ska gå till Jokkmokk, så att jag bidrar till hennes välmående.  

Det är 14-15 år sedan du gick ut med att du är alkoholist, efter att du hade åkt dit för rattonykterhet 2003. Hur ser ditt förhållande till spriten ut i dag?

– Jag har ett nyktert leverne, har inga problem med alkoholen. Jag känner mig trygg i detta sedan många år tillbaka.

Inga återfall?

– Nej.

"En gång alkoholist, alltid alkoholist” resonerar många. Hur ser du själv på det?

– Jag förstår att en del har intresse i att föra det resonemanget om mig, men jag möter det aldrig själv. Det finns tydligen en privat "fattigdom" bland somliga som känner att de måste prata om mig kring de här sakerna.  

Att bli kommunalråd på nytt kan innebära en utsatt position för dig, med mycket representation, sena kvällar och resor. Hur hanterar du det?

– Efter min behandling genom landstinget (som skedde i södra Sverige i mitten av 2000-talet, reds anm) klarar jag detta.

Vilka är dina sämsta sidor?

– Jag är lite för snabb med att bilda mig en uppfattning om olika saker. Ibland kan jag låsa mig tidigt i en diskussion, vilket kan vara en dålig egenskap. Men jag är betydligt mer inlyssnande i dag, än vad jag var tidigare. 

Och dina bästa?

– Den dåliga sidan kan också vara bra. Jag ser snabbt följderna av politiska beslut eller skeenden. Sen har jag en förmåga att snabbt läsa in mig på handlingar, se vad som är viktigt i dokumenten, säger Kent Ögren inför Socialdemokraternas avgörande representantskapsmöte på måndag.

Senare i helgen kommer även en stor intervju med Lenita Ericson, Socialdemokraternas andra kommunalrådskandidat. Håll utkik efter den! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!