Ingen plats för museet i nya brandstationen

Luleås brandstation flyttar till ny plats och nya lokaler.
Men det gamla brandmuseet har ingen plats i framtiden.

Håkan "Pliggen" Johansson och Göran Lidén oroas över att en del av Luleås historia kommer gå förlorad när museet tvingas stänga och många saker kommer att stoppas undan eller kasseras.

Håkan "Pliggen" Johansson och Göran Lidén oroas över att en del av Luleås historia kommer gå förlorad när museet tvingas stänga och många saker kommer att stoppas undan eller kasseras.

Foto: Anders Appelgren

Luleå kommun2019-10-08 05:30

Luleås brandstation, eller räddningsstation som det också heter, står inför en stor förändring. Byggnaden på Skomakargatan i centrala Luleå ska lämnas och i årsskiftet 2020/21 kommer räddningstjänsten flytta in nya lokaler vid Lilla Mjölkuddsberget.

En investering på flera hundra miljoner kronor.

Men alla får inte flytta med.

I källaren på dagens brandstation ligger ett brandmuseum som redan har börjat avvecklas. Museet, som drivs av Luleås brandkårsveteraner, har funnits sedan slutet av 60-talet. Men när flytten går finns inget dedikerat utrymme för museet.

Varannan onsdag träffas veteranerna i museet.

 – Vi pratar gamla minnen, dricker kaffe och käkar räckmacka, säger Håkan "Pliggen" Johansson.

– Och gör lite nytta också, fyller Göran Lidén i.

Båda är före detta brandmän som är engagerade i museet och nu är de bekymrade för vad som ska hända med alla saker.

– Det är sorgligt. Det blir en del av Luleås historia som försvinner, säger Göran Lidén.

I museet finns mängder av gamla prylar som använts av räddningstjänsten eller av de många stadsdelsbrandvärn som fanns förr i tiden. Det är bilder från uppmärksammade bränder, pumpmaskiner, gasmasker, hjälmar, ja, allt möjligt. 

Men det blir bara guldkornen som får följa med.

– Vår ambition är att få med så mycket historia som möjligt till nya brandstationen men det finns absolut inga museumsytor. Mycket av utrustningen som finns kommer vi inte få med, säger räddningschefen Patrik Byhlin.

Var det helt omöjligt att få till en yta på det nya stället?

– Ja, det kan man säga. Det har varit med som en grej i ritningen av den nya stationen men det är pengar till syvende och sist som styr det här. 

Stadsarkivet har tagit vara på en del pappershistoria, andra saker kanske hittar hem på andra brandmuseer och möjligen landar en del på Norrbottens museum.

Två saker som definitivt blir kvar är den så kallade Sundsvallsstegen, som drogs av häst och vagn, samt Luleås första brandbil, en Hansa Lloyd från 1923. Den köptes in för 13.000 kronor 1923 och går fortfarande att köra. Enligt Göran Lidén och Håkan Johansson är det enda exemplaret i världen. Värdet blir därefter.

– Det är miljoner vi pratar om, säger Håkan Johansson.

Hansa Lloyden och Sundsvallsstegen har fått en plats i entréhallen på den nya brandstationen där de ska växeldra i sin roll att visa Luleåborna hur brandbekämpningen såg ut för cirka hundra år sedan.

Karta: Skomakargatan 35
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!