Industriarbetsgivarna kritiserar lönekrav

Industrifackens lönekrav är för höga och hotar industrins konkurrenskraft. Det hävdar Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

Kjell Frykhammar, Svenskt Näringsliv och Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna.

Kjell Frykhammar, Svenskt Näringsliv och Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-11-13 16:04

Förpostfäktningarna inför avtalsrörelsen 2020  har startat, förra måndagen presenterade facken inom industrin: IF Metall, GS, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer sina lönekrav på 3,0 procent på ett år. 

Alldeles för höga lönekrav, summerar företrädare för Svenskt Näringsliv och Industriarbetsgivarna när de besöker Luleå under onsdagen.

– Vi vill ha ett löneavtal som bidrar till förstärkt internationell konkurrenskraft, säger Kjell Frykhammar, Svenskt Näringsliv.

– Vi tror att det behövs en nedväxling av löneökningstakten, förra gången blev det 2,17 procent i snitt och 6,5 procent på tre år. Vi  tycker i alla fall inte att det ska växlas upp, fortsätter Kjell Frykhammar. 

– Vi är väldigt tydliga med att vi vill ha en nedväxling av löneökningstakten, tillägger Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna. 

Förhandlingschefen Per Widolf vill inte ange vilken nivå som Industriarbetsgivarna kan tänka sig. Den 20 december ska fack och arbetsgivare växla krav inför avtalsrörelsen. I Norrbotten har Industriarbetsgivarna 89 arbetsplatser med cirka 6400 anställda. 

– Vi nämner ingen siffra av flera skäl, vi vill presentera den för våra fackliga motparter först. Nu går det så fort, skulle vi hitta på en siffra idag är det inte säkert att den håller i februari-mars. Det stora problemet är att vi vet inte var pilen tar vägen nedåt, säger Per Widolf. 

Svenskt Näringsliv gör bedömningen att konjunkturen mattas av och talar om en inbromsning. 

– Vi är på väg in i en lågkonjunktur om vi inte redan är där, säger Kjell Frykhammar. 

Pappers är inte längre en part i industriavtalet och står även utanför LO-samordningen inför 2020 års avtalsrörelse med sitt krav på fyra procents lönehöjning.

– Vi kommer att sätta ett märke inom industriavtalet, det märket kommer att gälla även Pappers, det kan jag vara väldigt tydlig med, säger Per Widolf.

Tomas Karlsson, klubbordförande för IF Metall på SSAB i Luleå är inte förvånad över att industrifackens avtalskrav kritiseras.

– Så är det nästan alltid, är det högkonjunktur så säger företagen att konjunkturen är på väg att vända. Det ser litet olika ut, stålindustrin har ett tufft läge. Min känsla är att det är en mindre nedgång det vi ser nu, inte alls att jämföra med 2008-2009.

Ställer ni för höga lönekrav?

– Nej. Vi brukar jämföra oss med hur det ser ut i Europa, det är ett rimligt krav som vi har ställt, säger Tomas Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!