Efter ett knappt halvår i Bryssel är John Kostet hemma för att under drygt två veckor fira jul med familjen.
Under uppväxten var idrotten en stor del av John Kostets liv. Han tillbringade mycket tid både med fotboll och hockey, men så småningom var det basketen som tog upp större delen av fritiden.
– Man kan nog säga att jag fostrats av Sunderby Sportklubb och ägnade många timmar i hallen. Jag gick varje dag direkt från skolan till Sunderby sporthall och var där med kompisarna tills att vi blev utslängda när det var dags att låsa för kvällen. Jag minns det som en väldigt fin och bekymmersfri tid. Jag gick på riksbasketgymnasiet och vann U20-SM med Plannja basket.
Det var också basketen som fick honom till USA. Under fyra år gick han på college i North Carolina och även om det var basketen som tog honom dit så fick sporten inte riktigt så stor plats som det var tänkt.
– Jag var mest skadad och fick flera hjärnskakningar, så jag hade nog mest fokus på skolan och det sociala än själva idrotten.
Men det hände andra saker med John under de fyra åren på andra sidan Atlanten.
– Jag har alltid varit samhällsintresserad, men innan dess kanske inte gjort mer än vad som krävdes av mig i skolan. Men under åren i USA var det något som hände. Det var där mitt politiska intresse väcktes, när jag fick möjlighet att jämföra det svenska och amerikanska systemet. Det finns flera politiska frågor man tar för givet i Sverige, som inte är lika självklart i USA – som jämställdhet och jämlikhet exempelvis. Frågor som på många sätt är självklara för oss är inte det där på samma sätt. Jag läste politik och journalistik och insåg att det nog inte var basketproffs jag skulle bli, berättar han.
Han konstaterar att grundsynen på de politiska systemen i Sverige och USA skiljer sig en hel del. I USA finns ett slags inbyggt förakt och misstro mot det offentliga.
– I Sverige har vi en annan tilltro till politiken, även om det förändrats även här med en form av person- och plakatpolitik istället för att prata sak och innehåll, så finns generellt sett ändå ett större förtroende för politiken i Sverige.
Att på nära håll få studera USAs politiska system och samtidigt utveckla förmågan att tänka kritiskt och analysera var lärorikt menar han.
– Jag var ju många gånger i minoritet med min syn på saker och ting så tvingades verkligen öva på att slipa mina argument. Jag minns att jag tyckte att politiska debatter i USA var så värdebaserade istället för att gå på fakta och statistik. Den enorma personkulten i den amerikanska politiken kändes också väldigt främmande.
När det var dags att vända hemåt igen efter fyra år fanns inte längre tankarna på att spela basket. I stället hade ett intresse och en vilja väckts att göra en helt annan karriär. Han läste politik på Stockholms universitet och jobbade på Region Norrbotten under en sommar.
Sedan gick det ganska fort. John Kostet fick på sitt nya jobb i Norrbotten arbeta med regional utveckling och internationella frågor. Han beskriver det som en lärorik tid och något av ett drömjobb på en liten enhet som gjorde många olika saker.
– När jag pluggade hade jag tänkt mig någon slags diplomatkarriär, få resa ut och se världen. Sedan insåg jag att det finns väldigt intressanta jobb hemma med internationella kontakter och relationer, och det var som en helt ny värld som öppnade sig.
Sedan i augusti är John Kostet på plats i EU, anställd av North Sweden, och jobbar för de fyra nordligaste länen. Arbetet handlar bland annat om att få resurser till norra Sverige för att kunna ställa om till ett mer hållbart sätt att leva.
– Vi kommer behöva flyga, bryta malmen och nyttja skogen även i fortsättningen, då det finns få alternativ för oss som bor i norra Sverige, men vi måste göra det på ett hållbart sätt. Det är häftigt att få vara med och bygga något gemensamt. Den stora utmaningen i Bryssel är att nå fram genom bruset och skapa goda relationer runt om i Europa. Även om vi särskiljer oss med vår extrema gleshet så hittar man ändå ofta gemensamma nämnare med andra regioner.
Han menar också att klimatomställningen är en viktig fråga som alla behöver bidra till att lösa.
– Det är lätt att peka finger men det har vi inte tid med. Mycket handlar om olika perspektiv. Om man bor i en stad och har tillgång till kollektivtrafik så har man ett perspektiv. Om man däremot bor i Norrbotten och är beroende av bil så har man ett helt annat perspektiv. Det är ingen som har rätt eller fel, men vi behöver förstå varandra och istället lyfta fram hur vi i norra Sverige kan bidra till en klimatomställning som är bra för hela Europa.
Under hösten har mycket i EU handlat om Brexit, och John menar att processen hakat upp hela systemet. Den 12 december genomförde Storbritannien sin folkomröstning, vilket ledde till att Boris Johnson slutligen fick mandat att leda landet ur EU.
– Det är tråkigt givetvis. Samtidigt går nog de flesta européer stärkta och mer enade ur det här utdragna debaclet och är högst angelägna om att återgå till allt annat som fått stå åt sidan i väntan på britternas patetiska velande. Nu rullar agendan vidare med bland annat en europeisk klimatomställning som kräver både mer lagstiftning och enorma investeringar i industri, energi och transportsystem. Jag hoppas verkligen Sveriges halvdana inställning till samarbetet kan vändas nu. EU blir vad vi tillsammans gör det till, vi borde inse hur beroende vi är av varandra och hur mycket starkare vi skulle kunna vara tillsammans, med eller utan Storbritannien.