Luleå växer med nya attraktiva bostadsområden, samtidigt som andra förfaller. På Lövskatan vann de boende kampen mot placeringen av återvinningscentralen. Nu hotas boendemiljön på nytt av planer på ett växande verksamhetsområde – mitt bland villakvarteren.
Lövskatan gränsar i norr till Skurholmen och i öster till Örnäset. Området är beläget på Svartön. Lövskataviken klassades i dåvarande miljökontorets rappport från 1999 som ett område med hög risk för föroreningar och det konstaterades att området behövde kontrolleras för att "klargöra riskbilden på ett tydligare sätt.
Miljökontoret bedömde i sin rapport att föroreningarna inte innebar en akut risk, men att framtida exploatering av området kunde öka risken för spridning. Om föroreningar sprids kan de påverka människor som bor eller vistas i närheten. På 1960-talet anlade LKAB sina nya malmhamn på Svartön. Företaget byggde ett upplag för så kallad järnmalmsslig på Svartöberget. Två gånger fick LKAB betala skadestånd till boende, efter rättsliga processer. Slig innehåller bland annat bly.
I samband med den miljökonsekvensbeskrivning som gjordes inför byggandet av en återvinningscentral på Lövskatan visade mätningar att det fanns mycket höga halter av järn, mangan och nickel i några av proverna om togs i grundvattnet i området där ÅVC skulle placeras. Höga halter av aluminium och arsenik uppmättes i två prov vardera, enligt företaget Golder Associates, som genomförde mätningen. Företaget konstaterade att de förhöjda metallhalterna inte innebar någon risk för människor i samband med att marken skulle bearbetas vid ÅVC-bygget, ”eftersom grundvattnet inte ska användas till dricksvattenuttag”.
Men förekomsten av främst arsenik i grundvattnet och även i jorden runt fastigheten Verdandi 1, där Cronimet i dag har sin verksamhet, väckte oro hos boende. De begärde att kommunens miljöinspektörer skulle ta prover på vatten och jordmassor i området, men kommunen sade nej. Till slut togs egna prover som sedan analyserades vid Luleå tekniska universitet. De proverna visade mycket höga halter av arsenik i slammet och troligen mycket höga halter i vattnet. ”Troligen höga halter” av andra tungmetaller som kadmium, barium, krom, nickel och bly uppmättes också.
Den 18 april 2018 beslutade miljö- och byggnadsnämnden att inte vidta några åtgärder med anledning av TorBjörn Nilssons och Kurt Erikssons krav på att kommunen ska låta göra en undersökning av föroreningarna på Lövskatan. Beslutet överklagades till länsstyrelsen och sedan vidare till Mark- och miljödomstolen, som fastställde länsstyrelsens beslut om att Nilsson och Eriksson inte hade klaganderätt i ärendet.