När Nathalie Ferno, numera före detta hockeyspelare i Luleå Hockey/MSSK, efter en träning kom hem märkte hon att hon blev trött och att det började snurra i huvudet. På isen hade hon fått en liten smäll mot huvudet och fått ont, men hade fortsatt att spela.
– När jag dagen efter vaknade då kände jag att det inte var bra, men jag ignorerade det och åkte och tränade. Sedan åkte vi ut med en båt men jag kände att jag mådde illa och var yr. Jag var nästan på väg att kräkas. Då förstod jag att det var allvarligt, säger Natahlie Ferno.
Hon hade efter flera hjärnskakningar fått en ny smäll, men den här gången var det riktigt allvarligt och den skulle betyda slutet på hennes framgångsrika hockeykarriär.
Vad som händer vid en hjärnskakning är att hjärnan skadas på mikroskopisk nivå. Men förändrade behandlingsmetoder har gett positiva resultat.
– Förut ville man stänga ner hjärnan. Man rekommenderade ett mörkt rum med så lite stimuli som möjligt. Det gjorde man till dess att hjärnan började återhämta sig. Nu vet vi att hjärnan blir bättre av belastning så nu lugnar man ner systemet och gör en sak i taget, men man tillåter sig att vara en del i livet. Man får vara med kompisar och utsätta sig för ljus och ljud men kanske med solglasögon och öronproppar, säger Lars Lundgren, fysioterapeut, specialist idrottsmedicin samt rehabiliteringsansvarig i Luleå Hockey.
Men alla återhämtar sig inte så bra. Det vet Åsa Engström, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet. Hon har djupintervjuat nio hockeyspelare som alla tvingats sluta spela på grund av sina hjärnskakningar.
– Det som slog mig mest var att de är ganska så påverkade trots att det gått lång tid.
Åsa Engström har sett att det finns många medicinska studier om följderna av hjärnskakningar men lite kvalitativ forskning om hur livet är längre fram.
– Vad gör man när man inte längre är hockeyspelare? Det var ganska påtaglig fråga för flera har ju varit stora stjärnor, de har tjänat stora pengar och de har varit affischnamn. Så att kliva av det, då blir det ett stort fall.
Får de en identitetskris?
– Ja, absolut. Så skulle jag beskriva det som, säger Åsa Engström.
För Nathalie Ferno har livet blivit bättre.
– Jag har lite problem med ögonen. Med att fokusera och kan få ont i huvudet av det, men jag tror att jag kommer att bli mycket bättre, säger Nathalie Ferno, före detta hockeyspelare.