Framtidens räddningsstation byggs nu på Lilla Mjölkuddsberget. Byggarbetsplatsen sysselsätter just nu ett 50-tal personer. Kommunens projektledare, Jan-Henrik Hallebjörk, tar emot i en av byggbarackerna och berättar att bygget enligt plan ska pågå fram till våren 2021. Då ska en toppmodern och ändamålsenlig station stå redo att ta emot personal.
– I år har vi haft otroligt bra förutsättningar för att bygga rent vädermässigt. Nu får vi hoppas att det inte blir ett skottår i dubbel bemärkelse, skojar Jan-Henrik Hallebjörk och blickar ut genom fönstret, mot den gråmulna himlen.
Han berättar att den största utmaningen med den nya räddningsstationen var själva placeringen. Kravet var nämligen att utryckningsfordonen skulle klara sina uppdrag på utsatt tid. Närheten till den så kallade Norrbotniakorridoren begränsade också alternativen för placering.
Matthias Lampinen är platschef för NCC, som har uppdraget att bygga.
– När vi exempelvis bygger lägenheter, då gör vi om samma arbetsuppgifter många gånger. Här gör vi någonting nytt hela tiden. Det är en utmaning, det också.
Det är svårt att se framför sig hur byggarbetsplatsen ska förvandlas till en modern räddningsstation inom ett års tid. Men de provisoriska portarna där utryckningsbilarna ska passera ut ger en ledtråd om vad som komma skall.
Säkerhet och arbetsmiljö står i fokus och lokalerna byggs enligt modellen Ren brandman. Det innebär att så kallade larmställ, smutsiga brandslangar och annat material som har varit med vid utryckningar ska saneras inom ett isolerat område av räddningsstationen. Detta för att undvika spridning av cancerframkallande ämnen.
Miljö och hållbarhet är också viktiga delar i uppförandet av framtidens räddningsstation. I anläggningen för fordonstvätt kommer de miljöfarliga ämnena att renas av maskar i en torvbädd. Maskarna äter upp smutsen och bränns sedan upp. Ett grymt öde efter ett liv i samhällets tjänst, kan tyckas.
I budgeten för bygget finns 270 miljoner kronor. Arkitekten bakom bygget är Niklas Granljung, vid A och d arkitektkontor i Luleå. Delar av den mattsvarta fasaden, som har en vågig yta, syns delvis redan nu.
– Vi har använt oss av matrisgjuten betong för att få ett beständigt material, istället för att vara grå och slät är den infärgad med svarta pigment, säger Matthias Lampinen.