Här ska det snackas om stridbara Luleåkvinnor

Vilka var de stridbara kvinnorna som stred för kvinnors rättigheter i Luleå för över hundra år sedan, och vad hade de för roll i världen? På 8 mars lyfter trion Marianne Westin, Josefin Rönnbäck och Karin Tjernström pionjärer från Luleå i scensamtal.

Josefin Rönnbäck, lektor i historia vid LTU, Marianne Westin, reporter på Norrbottens-Kuriren och Karin Tjernström, arkivarie på Norrbottens museum.

Josefin Rönnbäck, lektor i historia vid LTU, Marianne Westin, reporter på Norrbottens-Kuriren och Karin Tjernström, arkivarie på Norrbottens museum.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå kommun2020-03-04 20:00

På självaste Internationella kvinnodagen sammanstrålar trion för att samtala inför publik om två framträdande kvinnor i Luleås historia: Märta Bucht och Siri Holm. Men även andra pionjärer kommer lyftas i samtalet, likväl som att ge en bredare bild av hur samhället såg ut i början av 1900-talet. Kampen för kvinnors rättigheter var intensiv i hela landet, så även i Luleå. 

Marianne Westin, till vardags reporter på Norrbottens-Kuriren leder scensamtalet, och vid sin sida har hon arkivarie Karin Tjernström från Norrbottens museum som är expert på Märta Bucht och Siri Holm, samt Josefin Rönnbäck, historiker vid LTU och expert på kvinnorörelsen.

Varför väljer ni att lyfta Siri Holm och Märta Bucht på 8 mars?

– Dessa båda var pionjärer och inte bara för rösträtten, utan för nykterhetsrörelsen, freden, hembygdsrörelsen, hem för uttröttade husmödrar, ja massor med viktiga saker. Dessutom var de personligheter i Luleå och det finns fortfarande Luleåbor som minns dem, säger Marianne Westin.

– De var föregångare/förgrundsgestalter när det gäller rösträttskamp, nykterhetskamp och fredsivrare. Verkade även för flyktingsverksamhet, utökat djurskydd och deltog i internationella konferenser. Och Siri Holm var den första kvinnan som valdes in till kommunfullmäktige i Luleå, tillhör de första i Sverige. De är goda representanter för kvinnokamp och kvinnorörelse – lokalt, nationellt och till och med internationellt. Så många strängar på sin lyra, säger Josefin Rönnbäck.

Karin Tjernström vill lyfta fram kvinnliga förebilder, i en annars rätt tung och mansdominerad historieskrivning i vår landsände.

– Historien om Norrbotten rymmer så mycket mer än de tunga basnäringarna; den inkluderar också kultur, kreativitet, engagemang, utbildning och folkbildning. Siri Holm och Märta Bucht är för mig goda representanter för sådana värden. Bägge var de idealister och eldsjälar som outtröttligt arbetade för det de trodde på – utbildning, rösträtt, nykterhet och fred bland mycket annat. En stor del av allt detta engagemang avsåg att förbättra villkoren för människor i nöd, framför allt kvinnor och barn men också krigens offer. Jag beundrar hur mycket de brydde sig, och att de aldrig tycktes ge upp. Sådan skulle jag själv vilja vara, säger Karin Tjernström och fortsätter: 

– Både Märta och Siri var dessutom riktiga Luleåprofiler – bägge var uppväxta här och trogna sin stad livet ut. De växte upp i det gamla Luleå – den lilla handels-, sjöfart- och hantverksstaden, som under deras livstid brann ner, växte upp och stöptes om till industristad. Bägge har de satt sin stämpel på staden och är ihågkomna av många äldre Lulebor än idag. Särskilt Märta Bucht har i föredrag, artiklar och radiointervjuer berättat om sitt gamla Luleå, medan Siri Holm ju blev omskriven som stadens ”grand old lady”. 

Vad kan publiken förvänta sig?

– Ambitionen är att eventet ska vara trivsamt, folkbildande och aktuellt. Jag tycker att den som kommer ska vänta sig en trevlig stund och att den ska gå därifrån med en känsla av stolthet och med ökad kunskap, säger Westin. 

– Jag hoppas att de som vill dela samtalet med oss kommer att lära sig något nytt om dåtiden, reflektera över nutiden och bli inspirerade att påverka framtiden, säger Tjernström.

Hur aktuella är frågorna som de kämpade för på den tiden, i dag?

– Mycket aktuella, säger Josefin Rönnbäck. 

– Jag skulle vilja säga att kampen tar aldrig slut, även om det kan låta lite väl pretentiöst, säger Westin.

– Fredsfrågan känns oerhört brännande, liksom kampen mot rasism, antisemitism och hat, men också det sociala engagemanget i stort, säger Tjernström.

Vad betyder 8 mars för er? 

– Mycket. Den är viktigare för mig än min födelsedag. Det är en dag jag firar de framsteg som gjorts, de människor som kämpat och gått före. Den är viktig för mig för att det är en av de få dagar då diskriminering och orättvisor som kvinnor drabbas av internationellt, nationellt och lokalt belyses i media. #metoo säger allt, säger Josefin Rönnbäck. 

– Jag skulle vilja svara med några slagord: Kamp för Internationell solidaritet, Fred och frihet, Lika lön för lika arbete, Gemensamt föräldraskap, Systerskap. Och mycket mer, säger Westin.

– För mig är det viktigt att fira, jag tror man behöver den energin för att påverka det som ännu är skevt. Vi behöver bli uppmuntrade av att känna att det är möjligt. Och för att man aldrig ska ta vunna rättigheter för givna – demokratin behöver ständigt värnas, säger Tjernström. 

Eventet

När? Klockan 13:00-14:30 söndagen 8 mars

Var? Kulturcentrum Ebeneser, Luleå 

Hur? Scensamtal som tar oss tillbaka i tiden

För vem? Gratis inträde och alla är välkomna! Kuriren bjuder prenumeranter på fika, gå in på kuriren.nu/meraklubben och skriv ut kupong eller få den skickad till din telefon och visa upp vid eventet.

Karta: Kulturcentrum Ebeneser
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!