"Här krävs ett kraftigt åtgärdspaket"

"Nu är det många företagare som ringer mig. Det är mer än en som börjar gråta när de berättar om vad som är på väg att hända i deras företag", säger Lars Lindberg, regionchef på Företagarna Norrbotten.

Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare, kräver ett kraftfullt åtgärdspaket som kan rädda landets småföretagare undan konkursen.

Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare, kräver ett kraftfullt åtgärdspaket som kan rädda landets småföretagare undan konkursen.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå kommun2020-03-25 17:23

Kraven från företagarnas organisationer är snudd på desperata. Nu måste regeringen att sätta in kraftfulla åtgärder för att rädda småföretagare undan en annalkande konkurs.

Hans Andersson är regionchef för Svenskt Näringsliv Norrbotten. På tisdagen lanserade organisationen som företräder 60 000 företag ett räddningspaket för jobb och företag.

–  Läget är akut. Det krävs extraordinära åtgärder för att Sverige inte ska stanna. Risken är stor att företag går omkull och människor förlorar sina jobb om inte regeringen vidtar ytterligare åtgärder.

Bland förslagen märks krav på tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter, anstånd till skatteinbetalningar samt stöd till korttidspermitteringar även för familjeföretag.

Linda Nilsson, vd på Norrbottens handelskammare, har uppvaktat handelsministern och beskriver situationen som allvarlig.

Oron är inte riktad mot länets största företag utan mot mindre företag som riskerar att drabbas av likviditetsbrist. I dag finns de inom besöksnäringen, hotell, restaurang eller viss detaljhandel, men Linda Nilsson tror att krisen snart kan spridas till fler branscher.

–  De små företagen med 0-49 anställda utgör 90 procent av Sveriges företag. Det är de små bolagen som löper stor risk att gå i konkurs när intäkterna minskar. Många företagare hamnar i ett slags moment 22. Det fanns inga tecken på en lågkonjunktur innan Coronaviruset dök upp. Vem hade kunnat förutspå det här?

Hon hävdar att det stödpaket som regeringen redan lagt fram inte är tillräckligt. 

– Det finns företagare i länet som har haft noll intäkter sedan den 12 mars, men som sitter med kostnader för lokal och personal. De blir inte hjälpt av att få låna pengar av staten till 6,6 procents ränta, anser Linda Nilsson. 

På Företagarna med över 70 000 företag i sitt nätverk är regionchef Lars Lindberg också oroad.

–  Alla företagare märker av krisen. I större företag pratas det om komponentbrist eller problem inom logistiken, men för små företag handlar det primärt om att företagens pengar är på upphällningen. Mindre företag har ofta inte resurser till att klara en långvarig kris. Vi kommer att få se många konkurser under den närmaste tiden. Jag skulle vilja att regeringen satte in kraftfulla åtgärder som skulle ge företagarna handlingsutrymme att fokusera på sin kärnverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!