Här invigs Luleås första tvåspråkiga förskola

På torsdagen invigdes Luleså första tvåspråkiga förskola som erbjuder undervisning i flera minoritetsspråk.

Kirsi Märsynaho, sonen Sam och sambon Tobias Rantapää, överväger en plats på Viljan.

Kirsi Märsynaho, sonen Sam och sambon Tobias Rantapää, överväger en plats på Viljan.

Foto: Björn Nyström

Luleå kommun2019-09-26 20:15

Sedan 1 februari förra året utökades Luleå ansvar som förvaltningskommun. Nu har kommunen en skyldighet att utöver finska erbjuda undervisning på meänkieli och samiska. Sedan skolstarten bedrivs förskolepedagogik i de tre språken på Viljans förskola i Charlottendal i Luleå. En efterlängtad skola, tycker Kirsi Märsynaho

– Jag tycker att det har saknats. Själv när jag växte upp fick jag gå hos en finsk dagmamma, men sånt har ju försvunnit idag, säger hon.

Hon och sambon Tobias Rantapää överväger förskoleplats på Viljan eftersom sonen Sam ska få möjlighet till sitt modersmål finska, på skoltid.  De söker också efter kontinuitet för Sam eftersom de är bosatta i Avan, och fruktar ännu en skolnedläggning. 

– Nu tittar på alternativ, och jag får ett jättebra intryck här, säger hon. 

Rektorn Kirsi Lager tycker också att det är på tiden med en tvåspråkig förskola. 

– Min generation fick ju lära oss att inte någon vits att lära våra barn de här språken, så det är en revitalisering av de här språken det här. I dag finns det ju vuxna som säger att man berövat deras språk, säger hon. 

På Viljan bedrivs vanlig förskoleverksamhet, men med betoning på kultur och identitet. Och intresset för verksamheten har varit över förväntan, konstaterar hon. 

– Och det kommer fler barn efter jul. 

Uppstarten av förskolan har varit rolig och snabb, tycker Anja Storelv, som undervisar i nordsamiska. Och hon poängterar vikten av en sådan här skola. 

– Ska man bygga barn med trygg identitet som känner till sin kultur och språk måste man starta tidigt, då blir det en naturlig del av barnets vardag, men också självkänsla. 

Anja Storelv, förskolepedagog, undervisar i nordsamiska.
Anja Storelv, förskolepedagog, undervisar i nordsamiska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!