Här får gamla plagg nytt liv: "Väldigt roligt

Gamla plagg får nytt liv och varje knapp tas tillvara. Lena Jonssons ambition är att tillföra så lite ny textil som möjligt in i systemet.

En stram kontorsskjorta fick lite mer liv med färgstarka inslag från ett annat plagg.

En stram kontorsskjorta fick lite mer liv med färgstarka inslag från ett annat plagg.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Luleå kommun2020-02-01 10:06

Fem uttjänta jeans blir en snickarkjol, dotterns urvuxna blus och en bortglömd kofta får nytt liv som t-tröja. En kjol som gått ur modet paras med ett loppisfyndat tyg och får nytt liv som vändbar kaftan!

Hos Lena Jonsson i Luleå kastas inga gamla plagg. De återbrukas och får nya användningsområden.

– Det mest extrema exemplet än nog den här klänningen, säger Lena och håller upp ett festplagg i guldbrokad.

Den sydde hennes mamma på 1960-talet, av ett tyg som köps i Egypten. När Lena återupptäckte klänningen på 1990-talet sydde hon om den för att passa henne själv.

– Mamma var längre och smalare än jag, men det fanns tillräckligt med sömsmån för att sy ut den till mig. 

När Lenas dotter Emelie var i tonåren ville hon ha klänningen och symaskinen åkte fram igen, för att klänningen skulle passa den långa, smala 14-åringen.

– Och nu har jag sytt om den till mig själv igen, skrattar Lena när hon stryker över det välbevarade tyget som hängt med i 40 år.

Lena är syslöjdsläraren som valde att sadla om och bli dataingenjör.

– Egentligen är det ungefär samma sak. Man löser problem, antingen vid datorn eller symaskinen. Jag har sytt mer eller mindre genom alla år. Kläder till barnen, maskeraddräkter och plagg till mig själv. Under senare år har jag blivit mer och mer medveten om att det faktiskt är återbruk jag ägnat mig åt i hela mitt liv, säger Lena och berättar hur hon redan som tonåring sydde nya plagg av gamla och sprättade loss knappar som sparades i brukar, som små skatter.

– Nu har jag flera sådana burkar, skrattar hon.

Sedan några år tillbaka handlar Lena bara det allra nödvändigaste i klädbutiken. Dit hör underkläder och träningsplagg, eftersom tygen är väldigt nötta i just de plaggen när de kasseras. I övrigt syr hon nya kläder av det som redan finns i garderoben, eller av loppisfyndade plagg och tyger.

– Jag vill inte bidra till textilindustrin, som är smutsig på flera sätt, med långa transporter, kemikalier, överproduktion och barnarbete, säger Lena som i höstas var med i en workshop i Göteborg på temat återbrukssömnad.

Nu vill hon själv inspirera andra att ta tillvara de textilier som redan finns. Därför har Lena startat ett instagramkonto, re.makeable, där hon visar upp sina omsydda plagg.

– Jag ska också hålla en studiecirkel på temat, i ABF:s regi, i mars månad. Jag tror att det här är en trend som är på frammarsch. Inte minst så är många unga människor medvetna om vilket klimatavtryck textilindustrin ger. Min 28-åriga dotter har börjat sy om gamla kläder. 

Second handbutiker är guldgruvor för den som vill ha en personlig stil. När Lena går på fest är hon garanterat ensam om sitt festplagg, eftersom hon sytt det själv! Inspiration hittar hon överallt – utom i klädbutikerna.

– När jag såg en snygg blus på en av deltagarna i På spåret bestämde jag mig för att sy en likadan. Den hade plisserade ärmar så jag åkte till Röda Korset och letade efter plisserade kjolar, säger Lena och visar upp festblusen som blev resultatet efter en stund vid symaskinen.

I syrummet ligger travar med gamla plagg som väntar på att genomgå ett förvandlingsnummer och provdockan står till tjänst för Lenas senaste idé.

– Det är inte bara bra för klimatet med återbruk, det är väldigt roligt också. Jag är mån om att plaggen ska se proffsiga ut och jag tror att det är få som vet att jag sytt dem själv.

Fakta

Det krävs mängder av kemikalier, vatten och energi för att framställa fibrer, tillverka och transportera kläder. Enligt FN:s handelsorgan är textil- och klädindustrin en av världens mest resursintensiva och förorenande branscher. Textil- och modeindustrin använder 93 miljarder kubikmeter vatten per år, det skulle kunna tillgodose behoven hos fem miljoner människor. Klädindustrins koldioxidutsläpp är större än flygsektorns och sjöfartens sammanlagda koldioxidutsläpp. 

Fakta: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!