Vi har rapporterat att svarttaxigrupper på sociala medier är ett växande problem. Svenska taxiförbundet hävdar att lagliga taxiföretag särskilt i mindre och medelstora städer håller på att slås ut, vilket drabbar de som behöver färdtjänst, skolskjuts och sjukresor.
Men oftast leder brottet bara till dagsböter för den som åker fast.
Nu kräver taxiförbundet på DN Debatt skärpta bötesstraff, ökad kontroll på sociala medier och att regeringen driver frågan internationellt om sociala medie-företagens ansvar för den kriminella aktiviteten på deras plattformar.
– Det är svårt att förmå ägarna till sociala medier att göra någonting åt saken. Så många andra saker har visat att de inte klarar av att självsanera sig. Jag tror att det krävs lagstiftning och att polisen får direktiv om att beivra det här, säger riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M).
Han tror att ett nationellt uppdrag till polisen är bästa sättet att få mer frekventa och systematiska kontroller. I en fråga till justitieminister Morgan Johansson (S) kräver Karlsson svar om hur ministern tänker agera mot brottsligheten i taxibranschen.
– Verksamheten är olaglig och får stora konsekvenser för samhället i stort om det får lov att fortsätta i oförminskad styrka. Det skadar inte bara enskilda taxiförare och taxiföretag utan drabbar också samhället i och med att vi får mindre skatteintäkter, säger Karlsson.
Han tycker att bötesbeloppen behöver ses över och att man bör se på möjligheten att beslagta bilarna.
– Om en bil har använts i syfte att bedriva svarttaxi och föraren blir dömd för det ska man kunna beslagta bilen. Det är en sanktion som skulle få personer att verkligen fundera en och två gånger om de ska ge sig in i det här.
Taxiförbundet tror att en skattereduktion motsvarande den för annan kollektivtrafik skulle få fler att välja vanlig taxi, samtidigt som man krymper den svarta marknaden. Mattias Karlsson tror dock inte att det får samma effekt som om de blir av med bilen.
Vi har sökt justitieminister Morgon Johansson, men efter att vi bollats mellan olika departement får vi en skriftlig kommentar av infrastrukturministern Tomas Eneroth (S).
”Jag ser allvarligt på detta. Skatteverket genomför just nu en fördjupad granskning av förmedling av olaglig taxiverksamhet i sociala medier. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska se över kontrollverksamheten av taxi och föreslå åtgärder som innebär tuffare kontroller", säger han.