Den 14 oktober lämnade folkinitiativet ”Hela kommunen ska leva och lära” in över 9 000 namnunderskrifter till Luleå kommun. Anledningen är att man vill få till en folkomröstning gällande skolorna i Luleå.
Trots att kommunen meddelat att skolnedläggningarna i sörbyarna läggs på is i flera år framöver går folkinitiativet vidare gällande en folkomröstning.
– Vi fortsätter på den inslagna vägen så länge kommunen väljer att gå vidare med framtidens skola. Vi gör det med respekt för alla de 9000 personer som skrivit under, säger Pontus Johansson, talesperson för folkinitiativet.
Vad vill ni ska hända nu?
– Vi hoppas att politikerna gör ett omtag och att en ny utvecklingsplan tas fram.
För att en folkomröstning ska bli av krävs 6 200 namnunderskrifter. I samband med att folkinitiativets 9 000 underskrifter lämnades över till kommunen utlovade Nihad Zara (M), ordförande i kommunfullmäktiges presidium, en dialog.
– Men vi har inte hört något från dem, säger Pontus Johansson.
Anledningen är enligt Nihad Zara tidsbrist.
– Vi har haft väldigt mycket på kansliet de senaste veckorna, säger han.
Det handlar om de senaste veckornas turer med bland annat Lekfalkaffären och Niklas Nordströms avgång. Händelserna har enligt Nihad Zara inneburit mycket jobb för kommunsekreterarna då handlingar och annat begärts ut av media.
– Men nu är alla namnunderskrifter inscannade i ett system och vi kommer lägga allt krut på frågan.
Han berättar att man nu kommer börja gå igenom namnunderskrifterna, men bara 15 procent av dem.
– Vi misstror såklart inte folkinitiativet men vi måste ändå göra en kontrollräkning.
Tidigare har Nihad Zara menat att frågeställningen i folkomröstningen varit för lång och svävande.
– Det går att spetsa till den, helt klart, säger Pontus Johansson.
Nihad Zara kommer under den närmaste tiden att bjuda in folkinitiativet på ett möte.
– Jag vill höra deras tankar om vad det är de egentligen vill. En folkomröstning kommer att kosta 3,5 till 4 miljoner kronor, om de bara vill riva upp ett beslut så kanske en folkomröstning inte är rätt väg att gå.
Att det kanske inte blir någon folkomröstning är Pontus Johansson inte helt främmande inför.
– Vi är öppna för det. Bara politiken gör ett omtag, antingen via en folkomröstning eller att de konstaterar att det här med Framtidens skola var fel väg att gå.