Vid barn- och fritidsprogrammet i kommunens gymnasieskola finns två inriktningar, fritidsinriktningen och den till barnskötare.
Ellinor Bäckström, rektor för programmet, berättar att allt fler unga visar intresse och att kommunen nu ökar antalet platser till programmets inriktning för barnskötare till 28 elever. Det är en lärlingsutbildning och nu går 12 elever per årskurs.
– Vi måste möta de behov som Luleå kommun har. Jag ser också fördelar med just lärlingsutbildning, säger Bäckström.
Hon framhåller att utbildningen ger en god grund även till andra arbeten där man jobbar med människor som polis eller socionom. Och att eleverna får jobb efter utbildningen.
– De som vill får jobb, säger Bäckström.
Lärlingsutbildningen innebär att eleven är i skolan tre dagar i veckan och på förskolan i två. På Klippans förskola är Anette Sturk rektor och hon välkomnar utökningen av lärlingsutbildningen.
– Ska vi kunna ha så bra förskolor i Luleå som vi har behöver vi utbildad personal, särskilt som vi har många som går i pension i närtid, säger hon.
Marcus Isaksson, 18, går sista året i lärlingsutbildningen på barn-och fritidsprogrammet och han är nöjd med utbildningen. Han gör sin praktik på Klippans förskola på Bergnäset. Det var efter praktiken i en förskoleklass i åttan han bestämde sig att han ville jobba med barn.
– Det är kul att se barnens utveckling. Jag har också haft bra pedagoger som gett mig mycket när jag gick i skolan. Det vill jag ge till andra, säger han.
Han tror att lönefrågan är viktig för att intressera unga för jobbet.
– Många unga tänker på att de vill ha en bra lön.
Isaksson har läst extra kurser som ger honom behörighet att söka högskola efter gymnasiet. När han går ut planerar han att utbilda sig vidare till lärare.
– Det är roligt att höra att Marcus pratar om förebilder. Det är viktigt för oss som jobbar i den här världen att förstå att vi inte vet när ungas val inför deras framtid görs, säger Susanne Sunnarve, utvecklingsledare vid kommunen.
Hon säger också att kompetensförsörjningen för förskolan är en stor fråga för kommunen.
– Om trycket för att ta emot lärlingar i förskolan ökar, måste vi i organisationen se till att vi kan ta emot dem, säger Sunnarve.
De som är handledare i förskolorna får utbildning och vid Klippans förskola finns just nu tre handledare.