Filmprofil i länet avled i natt

Han tog filmbranschen till Norrbotten genom folkkära succéer som "Jägarna" och "Så som i himmelen". I natt avled 67-årige Per-Erik Svensson, Filmpool Nords förre vd, i sviterna av cancer. "Han bröt ny mark i Norrbotten", säger Susann Jonsson, hans efterträdare i Filmpool Nord.

67-årige Per-Erik Svensson, vd för Filmpool Nord i 20 år, har avlidit i sviterna av lungcancer. Under sina år inom Filmpool Nord etablerade han filmbranschen i Norrbotten, med succéer som "Så som i himmelen" och "Jägarna".

67-årige Per-Erik Svensson, vd för Filmpool Nord i 20 år, har avlidit i sviterna av lungcancer. Under sina år inom Filmpool Nord etablerade han filmbranschen i Norrbotten, med succéer som "Så som i himmelen" och "Jägarna".

Foto: Arkiv

Luleå kommun2019-10-09 10:59

Film- och sportbranschen i Norrbotten är i sorg. IFK Luleå-profilen Per-Erik Svensson, grundare och tidigare verkställande direktör för Filmpool Nord, somnade in natten till onsdag, efter en mångårig kamp mot cancer. 

– Oerhört tråkigt, även om jag förstod att det skulle sluta så,  säger Susann Jonsson som efterträdde Per-Erik Svensson och jobbade som vd för Filmpool Nord 2012-2018. 

Sportintresserade minns hur LSK:aren Per-Erik Svensson värvades av IFK Luleås allsvenska trupp på 1970-talet, även spelade för Ope (Östersund) och var en av de första norrbottningarna som fick proffsanbud.

Efter fotbollskarriären väntade flera år inom länsstyrelsen i Norrbotten, när Curt Boström var landshövding (1985-1992).

1992 startade Per-Erik Svensson Filmpool Nord, där han var en profilstark och driven vd i 20 år. Genom sitt arbete etablerade han filmbranschen på allvar i länet och efter bara några år var länet den starkaste filmregionen i landet, vid sidan av Film i Skåne och Film i väst (Trollywood).

– Per-Erik Svensson gjorde en enorm insats. Ett pionjärarbete, han bröt ny mark i Norrbotten. Ingen förstod först vad han ville åstadkomma men Per-Erik lyckades bygga upp Filmpool Nord till en av landets största filmregioner – mot alla odds. En ”humla” som egentligen inte skulle kunna flyga. En otrolig bedrift, säger Susann Jonsson med tanke på geografin, den låga befolkningsmängden och det historiskt svaga kulturarvet i länet gällande filmen.

Hur skulle du beskriva honom som person?

– Otroligt varm och rolig. Per-Erik Svensson spred mycket lust omkring sig. Han lyckades genom hela livet med att vara en charmig ”buspojke”. Det fanns alltid mycket glimt i ögat hos Per-Erik.

Varför blev han så framgångsrik med just Filmpool Nord?

–  En kombination av ”rätt tid, rätt plats och rätt utrustning”. Tajmingen var rätt, samtidigt som Per-Erik tog armkrok med filmaktörerna i väst-Sverige och Skåne. De hjälpte varandra.  

Men framgångarna med Filmpool Nord har också med Per-Erik Svenssons övriga personlighet att göra, menar Susann Jonsson.

– Han hamnade i rätt bransch. Filmbranschen är en blandning, man jobbar med både konstnärlig höjd och bra affärer. Den kombinationen var klockren för Per-Erik.

Är det någon särskild insats du vill framhålla när det gäller hans arbete inom Filmpool Nord?

– Jag skulle nog säga första ”Jägarna”-filmen, som fick enorm betydelse för Norrbotten som filmregion.  

Susann Jonsson vill även lyfta fram Kay Pollaks ”Så som i himmelen”, en av de största framgångarna i svensk filmhistoria, som har setts av miljontals i biosalongerna och även Oscarnominerats i kategorin bästa utländska film.

– ”Så som i himmelen” blev det stora internationella publika genombrottet för Filmpool Nord, som bar hela vägen till Oscars. Och Per-Erik Svensson fick vara med på galan i Los Angeles, säger Susann Jonsson.

Per-Erik Svensson insjuknade i cancer efter att han slutade som Filmpool Nords vd för cirka sex år sedan. 

– Till en början gick han med en hosta, som han själv trodde var förkylning. Det visade sig vara lungcancer. Grymheten i att en människa som aldrig har rökt i hela sitt liv ska drabbas så, säger Susann Jonsson.

Per-Erik Svensson efterlämnar en hustru och fem barn.

Per-Erik Svensson, vd för Filmpool Nord, tillsammans med Hollywoodstjärnan Maud Adams från Luleå.
Per-Erik Svensson, vd för Filmpool Nord, tillsammans med Hollywoodstjärnan Maud Adams från Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!