För barn och unga som fortfarande växer och utvecklas är det viktigt med mycket sömn. Men att varva ned på kvällen kan vara svårt och många föräldrar har problem med att få sina barn att komma till ro på kvällen.
– Att komma till ro är svårt. Många barn är uppvarvade och det tar mycket energi att vara i skolan vilket kan slå om när man kommer hem och barnet blir istället övertrött, säger Gun Wennström, familjebehandlare på Föräldrasupporten.
Hon berättar att det är viktigt att se till barnens behov vid läggdags. Kanske behöver barnet lite extra fysisk aktivitet under eftermiddagen för att kunna varva ned eller så kan det vara så att barnet är rädd för något som gör att den inte kan varva ned ordentligt i sängen.
– I vissa åldrar börjar man fundera på olika saker som döden eller rädslor och då kan barnet behöva prata om sina rädslor. Vid rädslor måste man ge barnen empati och hjälpa barnet att sätta ord på känslorna.
För att få barnet att komma ned i varv när det är dags för läggdags är det viktigt med fasta rutiner och tydliga förberedelser. Det kan handla om allt från toalettbestyr till att kvällsfika. En del barn kanske till och med behöver ett schema för att förstå vad det är som ska hända menar Gun Wennström.
– Många barn behöver ha precis samma rutiner varje kväll. En del barn klarar av flexibilitet och en del inte. Andra barn kan inte sitta vid dator eller greja med sin telefon precis innan läggdags för att de kan bli uppvarvade av det.
Just skärmtid innan läggdags är något som kan påverka sömnen negativt. Det visar en studie från American Academy of Sleep Medicine som menar att ljuset från telefonen kan förvirra hjärnan på så vis att den inte kan varva ned ordentligt. Gun Wennström tror istället på att ha en mysig stund tillsammans med barnet.
– Att se till att det blir en lugn situation på kvällen är en chans till att få umgås en extra stund med barnet. Det kan vara allt från att läsa en bok till en massage om barnet gillar det.
Det finns barn som kan må bättre och komma ned i varv lättare med ett tyngre täcke eller kanske behöver de bli omstoppade lite extra. Men Gun Wennström är tydlig med att man måste hitta det som är rätt för just ditt barn.
– Jag tror att barnen måste vara delaktiga och ha en gemensam problemlösning för att tänka vad som är bäst för barnet. Då är det lättare att följa rutiner.