Dystra siffror: Så ökar knarket i Luleå

Tillgången till narkotika har ökat i hela landet under 2000-talet. "Rent generellt så känns det som det finns mer tabletter och annat i omlopp", säger polisen PO Andersson.

Enligt preliminär statistik från BRÅ har 790 personer anmälts för brott mot narkotikastrafflagen i Luleå, vilket är en uppgång jämfört med 2018.

Enligt preliminär statistik från BRÅ har 790 personer anmälts för brott mot narkotikastrafflagen i Luleå, vilket är en uppgång jämfört med 2018.

Foto: Anna Isaksson / Montage

Luleå kommun2020-04-06 05:00

Tillgången till narkotika har ökat under 2000-talet. Det framgår av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) rapport Drogutvecklingen i Sverige 2019. CAN skriver i rapporten att utbudet av olika sorters narkotika ökat och att det, till skillnad mot för 20 år sedan, numera finns kokain och marijuana att tillgå i de flesta svenska län. CAN skriver: 

"Jämfört med 1990-talet är användningen av narkotika högre under 2000-talet och av tillgänglig information att döma har narkotikaanvändningen ökat ytterligare, inte minst under den senaste femårsperioden. I synnerhet rör ökningarna användning av cannabis och narkotikaklassade läkemedel."

CAN uppger också narkotikaanvändningen tycks ha fortsatt att öka under senaste femårsperioden. Statistik från BRÅ visar att sedan år 2000 har antalet anmälda narkotikabrott ökat. Under den perioden har också blivit möjligt att köpa droger via internet. 

– Kring 2006 började jag jobba de grövre narkotikabrotten och då var det lite i sin linda att det började komma försäljning på internet. Det mesta skedde fortfarande på gatan, man köpte från hand till hand det mesta. Men det började komma då kring 2005, 2006 sedan har det bara exploderat. Det bytte arena lite grann, säger polisen PO Andersson.

PO Andersson säger att han tror att det, trots den ökade tillgången på droger via internet, är ungefär lika många som säljer direkt på gatunivå till missbrukare. De har även skett en förändring i attityder kring droger bland unga. 

– Ungdomar har bytt från alkohol till narkotika, till att man röker på, man tar tabletter och en del annat. 

Andersson uppger också att ökad psykisk ohälsa bland unga hänger ihop med ökad narkotikamissbruk. 

– Vad som är hönan eller ägget vad som kommer först om det är att man mår dåligt och därför börjar använda droger eller att man använder droger och sen börjar må dåligt det är inte så lätt att utröna alla gånger. 

– Rent generellt så känns det som det finns mer tabletter och annat i omlopp – det är mer tillgängligt idag. 

Tidigare hade polisen en narkotikarotel som arbete enbart mot narkotikabrott. Idag är polisen organiserad på ett annat sätt och har därmed också förändrat sitt arbetssätt. 

– Idag så jobbar vi mer att vi hjälps åt mellan polismyndigheter. Vi följer upp ärenden och information på ett annat sätt för att vara effektiva och göra beslag, säger PO Andersson. 

– Om man går tillbaka en tio år i tid kunde man kanske vara mer aktiv ute på gatan och störa och så vidare. Hur det där fungerar idag kan jag inte riktigt svara på. Det är ett uppdagandebrott. Vi måste jobba för att vi ska upptäcka det, det är ingen som kommer in och anmäler det.

Enligt preliminär statistik från BRÅ har 790 personer anmälts för brott mot narkotikastrafflagen i Luleå, vilket är en uppgång jämfört med 2018. Andersson uppger att polisen har begränsade resurser, men gör vad man kan. 

– Vi hinner inte mer än det vi hinner med. Men det är inte så att polisen släppt de här bitarna utan vi jobbar med information, vi får tips och vi håller personer under kontroll, vi gör tillslag och vi jobbar tillsammans med Tull och andra för att uppdaga brott. Så det jobbas på hela tiden och det är kanske inte alltid det står så mycket i tidningen om det här jobbet utan det sker lite i det tysta, säger PO Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!