Drömmen i uppfyllelse: Han får spela hockey på rasterna

Till hösten börjar William Säthergren som elev i den nystartade friskolan Vitåskolan och därmed går en dröm i uppfyllelse. För föräldrarna innebär skolstarten att en ny fas börjar i kampen för en skola i byn.

William Zäthergren börjar årskurs fyra till hösten. Då kan det bli hockey varje rast.

William Zäthergren börjar årskurs fyra till hösten. Då kan det bli hockey varje rast.

Foto: Reino Jillker

Luleå kommun2022-03-06 20:00

William Säthergren blickar ut över ishockeyplanen utanför skolan i Vitådalen. Till hösten börjar han årskurs fyra och då kommer han och skolkamraterna att kunna åka skridskor och spela hockey varje rast om de vill. 

– Det blir kul. Här ligger planen så nära skolan att vi kan spela här på rasterna. Här får vi också spela alla klasserna tillsammans, säger han.

En tre år lång kamp är över för föräldrarna som hänger samman med att Folkets husföreningen beslutade att köpa fastigheten Vitåskolan. Därmed kunde Vitådalens skola ekonomisk förening för en vecka sedan på en extrastämma besluta att friskolan ska starta den 17 augusti i år.

– Jag tycker det är otroligt bra att den kommer igång, men det är märkligt att folk ska behöva jobba så hårt för det som kommunen borde ha fortsatt att hålla igång, säger föräldern Robert Säthergren.

Omkring 30 elever räknar de med ska börja till hösten. När skolan är igång kommer det att krävas ett stort engagemang.

– O ja, det kommer att krävas oerhört mycket engagemang från hela byn. Det är inget som styrelsen eller några få kan driva runt, så det krävs att alla hjälps åt, säger John Enström.

Ida Jonsson sitter i styrelsen och varit en av dem som lagt ner mycket jobb för att få skolan att starta.

– Vi har haft möten med hela bygden för att vi ska ha folk med oss så att det inte bara ska hänga på styrelsen. Efter något år kommer det att bli lättare, men nu innan kommer det att krävas mycket arbete, säger hon.

Klara Andersson Moilanen ska börja årskurs tre till hösten.

– Jag har gått på förskolan här. Det bästa med att gå här är att det är så nära hem att jag kan gå och cykla till skolan, säger hon.

– Det blir en trygghet att de får gå på en liten skola jämfört med en stor skola som i Råneå. För min del så sparar jag mycket tid och pengar. Det blir inte så mycket körande då den här skolan ligger på väg till jobbet, säger föräldern Frida Åkerlund.

För byn kommer skolan att betyda en hel del.

– Här har vi träningar, fester, marknader och annat, säger Ida Jonsson.

Men skolan betyder mer än så. Den betyder att det kommer att finnas en ekonomisk möjlighet att behålla byggnaden.

– Utan skolan skulle vi förlora hela samlingspunkten för då har vi ingen möjlighet att ha kvar lokalen då den är kostsam att hålla igång, säger John Enström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!