Nedgången av antal gäster har sedan förra veckan minskat relativt dramatiskt. Det visar en rundringning och några besök på ett antal lunchrestauranger på måndagen.
Parkeringen utanför Green Thaikök på industriområdet i utkanten av centrala Luleå var vid elvatiden välfylld av företagsbilar. Men den normala rusningen är som bortblåst.
– Vi har mindre behållare med mat i dag och vi är mycket noggranna med hygienen, säger Arunee Sangseeda som säger sig stå frågande till hur fortsättningen blir.
Med färre besökare än förra veckan, då kommer buffén att plockas bort.
– Då får de beställa från vår meny. Men vi får avvakta. Det är bara början på veckan.
Christoffer Älverud och Tomas Riikonen är två av gästerna. De är inte oroliga för att äta sin lunch på restaurang.
– Men det är naturligtvis det vanliga: tänk efter före. Och tvätta händerna och använd handsprit, säger Riikonen.
– Jag tror inte man behöver vara orolig. Det är ekonomin som är det stora problemet, och det är onödig hysteri kring det hela, säger Älverud.
Gunnar Boqvist, som driver Gunnars kök, tycker att medias rapportering i många fall innebär att problemet förstoras upp.
– Ni bara pumpar ut det här och det sänker hela världsekonomin. Visst, man måste informera om det. Men man ska inte överdriva, säger han.
Men även på Gunnars kök har minskningen den senaste veckan varit tydlig, uppger Boqvist.