Det våras för Råneskolans spelmanslag

Musikläraren Daniel Nyström är också riksspelman på durspel. Nu har han fått sina elever att intressera sig för folkmusik. I dag har Råneskolan ett eget spelmanslag som träffas en gång varje vecka.

Råneskolans spelmanslag har redan hunnit med att uppträda på festivaler, spelmansgillen, i skolans aula och på marknader och äldreboenden. Stående från vänster: Gabriel Hauptman, Fedor Trunov, Albin Fors, Moa Liuska, Sebastian Bergqvist och Daniel Nyström. Sittande från vänster: Gabriel Belhoucine, Mindra Rörling, Anton Bergqvist och Moa Lång.

Råneskolans spelmanslag har redan hunnit med att uppträda på festivaler, spelmansgillen, i skolans aula och på marknader och äldreboenden. Stående från vänster: Gabriel Hauptman, Fedor Trunov, Albin Fors, Moa Liuska, Sebastian Bergqvist och Daniel Nyström. Sittande från vänster: Gabriel Belhoucine, Mindra Rörling, Anton Bergqvist och Moa Lång.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå kommun2020-03-18 08:00

Tramporgel, ukulele, tenorgitarr, sittra och dragspel. Det är bara några exempel på gamla instrumenten som på nytt har plockats fram i ljuset och mött en ny vår i händerna på några av Råneskolans elever. Skolan har sedan ett och ett halvt år tillbaka ett eget spelmanslag. Den här onsdagskvällen har tio ungdomar kommit till musiksalen för att spela folkmusik tillsammans. 
– Vissa kvällar kan vi vara upp till femton personer här, berättar 16-åriga Moa Liuska samtidigt som hon tummar lite på sitt dragspel. 
Alldeles intill sitter Anton Bergqvist med en tenorgitarr i famnen. 
– Svenska folkmusiken är något jag har en passion för eller vad man ska säga. Det bara blev så i och med att jag började här för ett år sedan. Det är någonting med den som förtrollar mig. Det är som att vara ute i naturen, man försvinner i den liksom, säger han. 
Det är musikläraren Daniel Nyström som ligger bakom den här spännande satsningen. Allt började med ett möte i skolans aula för ett och ett halvt år sedan där han berättade att alla som ville spela i ett band tillsammans skulle få göra det. 
– De visste inte vilken musik som de skulle få börja att spela. Det blev en senare grej. När vi träffades här i musiksalen den första gången berättade jag mer och de nappade ordentligt på det, säger han. 
Som en följd av det här finns det plötsligt elever i Kulturskolan som väljer tramporgel, dragspel och tenorgitarr som instrument. Det har också funnits elever som har spelat mandolin, fiol och durspel. 
– Det är jätteroligt att det är så. Jag jobbar just nu tjugofem procent åt Kulturskolan så jag har möjlighet att undervisa de här eleverna enskilt också, berättar han. 
Plötsligt är folkmusik glödhett i Råneskolan. De har redan hunnit med att spela på flera olika spelmansträffar. Just nu repeterar man inför en spelning i Ebenezer i Luleå den 27 maj. 
– Det är svårt att säga vad som är roligast mellan att repa här och att spela inför publik. Båda är ju kul, säger Moa Liuska. 
Hon började att spela dragspel i tidig ålder efter att hon hade sett en konsert med Raj Raj Band på Lulekalaset. Hon saknade någon att spela med och till sist fick dragspelet mest stå i ett hörn och samla damm. När Råneskolans spelmanslag bildades kände hon att hon ville börja om på nytt. 
– Det kändes rätt för musik är ju alltid kul. Här kan man repa tillsammans och jag kan umgås med mina kompisar samtidigt, säger hon och ler. 
Ett par månader innan spelmanslaget bildades utsågs Daniel Nyström också till riksspelman på durspel. Arbetet med att låta eleverna upptäcka folkmusiken på sina egna villkor har även gett honom ett lyft. Och han ser hur roligt eleverna har när de träffas. 
– Till stor del handlar det om att förmedla känslan av att kunna umgås och ha musiken gemensamt. Och att spela med glädje utan några formella krav. Man behöver heller inte vara någon expert utan jag försöker att anpassa stämmor och toner utifrån den nivå där just den killen eller tjejen befinner sig, säger han. 
Eleverna är inte låsta vid ett enda instrument utan de är fria att prova på olika. 
– Gör man på det sättet så vips vill man spela fler toner och så lär man sig mer. Det blir också en glädje i övandet. Istället för att bara sitta på kammaren och spela helt själv gör vi det här tillsammans, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!