"Det finns risk det går väldigt fort"

Dag Avango med forskarteam var på plats när rekordvärmen på drygt 18 grader slog till på Antarktis, en värme som oroar. "Erosionen hotar viktiga lämningar", säger han.

Ett av de kulturminnen forskarteamet dokumenterat är Nordenskjöldexpeditionens vinterstation på Snow Hill Island. Byggnaden som betecknas som kulturminne är nu hotad av tinande permafrost och erosion från smältvatten.

Ett av de kulturminnen forskarteamet dokumenterat är Nordenskjöldexpeditionens vinterstation på Snow Hill Island. Byggnaden som betecknas som kulturminne är nu hotad av tinande permafrost och erosion från smältvatten.

Foto: Dag Avango

Luleå kommun2020-02-26 09:59

På alla hjärtans dag kom han hem efter sex veckor på Antarktis. Professorn i historia vid Luleå tekniska universitet, Dag Avango, var en av fyra svenskar som under julhelgen lämnade Sverige för en expedition till det södra polarområdet. Målet var att dokumentera kulturminnen från den första svenska antarktisexpeditionen som leddes av Otto Nordenskjöld 1901-1903, lämningar som nu ligger risigt till. 

– Det är uppenbart att klimatförändringarna slår hårt i området och det börjar bli bråttom om vi ska kunna rädda lämningarna, berättar Avango.

En av platserna de dokumenterat är den vinterstation som Nordenskjöld med besättning byggde upp för sina vetenskapliga studier. Den ligger på ön Snow hill där permafrosten nu tinar snabbt.

– Dessutom är en glaciär som legat nära Snow hill nu totalt borta så det strömmar vatten där det tidigare var is. Erosionen blir påtaglig.

Enligt Antarktisfördraget som trädde i kraft 1961 är platser likt stationen på Snow hill klassad som kulturminne och ska därför räddas på bästa vis. Stationen och området runt den är nu dokumenterade med hjälp av såväl millimeterexakta drönare som laserskannrar vilket ger en mycket noggrann beskrivning av läget. Riksantikvarieämbetet är med och sponsrar forskningen som även ska kunna användas i publikt syfte.

– Det är ju väldigt få som upplever Antarktis på plats, men med hjälp av vår dokumentation kan man kliva in i miljöerna via virtual reality. Det skulle till exempel kunna visas på Teknikens hus. 

För Dag Avango var det tredje turen till Antarktis. Han beskriver platsen som mycket speciell.

– Det är stora vidder, vädret slår om rekordsnabbt och det gäller vara försiktig. Vi hamnade farligt till en av dagarna ute på fält. Det började blåsa upp till storm så vi började se oss om var det lämpligast skulle kunna byggas en bivack. Som tur var lugnande sig vindarna och vi hann ta oss hem. Men en sådan gång känner man sig tämligen liten.

Nu har Avango och kollegor fram till juni på sig att sammanställa rapporten om expeditionen. Den ska sedan presenteras för experter inom exempelvis permafrost och erosion och därefter följas upp med besök igen om ett par år för att se hur miljöerna och lämningarna förändrats.

– Det finns risk det går väldigt fort. När vi var där uppmättes temperaturer på drygt 18 grader. Det har aldrig varit varmare på Antarktis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!