Sara Edström, konstnär och musiker och en av drivkrafterna bakom Galleri syster i Luleå, befinner sig just nu i tyska huvudstaden Berlin på så kallad konstnärsvistelse. Tillsammans med Anja Örn och Therese Engström driver hon det feministiska konstgalleriet, som startades av kulturföreningen Syster. Den bildades i sin tur 2004.
– Jag var inte med och startade föreningen, men jag gick med efter ett tag. Vi såg att det fanns ett behov bland oss kvinnliga konstnärer att prata med varandra, diskutera och medvetandegöra oss själva feministiskt, läsa litteratur och träffa likasinnade. Vi har ju våra feministiska genusglasögon på oss vad vi än gör och vi kände att vi har ett större intresse av att se vad andra kvinnor håller på med inom konsten.
Hon konstaterar att verksamheten från början nog upplevdes som "väldigt perifer och inte så viktig", eftersom den inhystes på blott 9,8 kvadratmeter.
– Sedan har vi vuxit och fått ett ganska gott renommé på den svenska konstscenen. När någon utifrån får upp ögonen för oss ökar intresset här i Luleå för vår verksamhet och våra olika projekt.
Sara Edström har inte stött på några särskilda svårigheter kopplat till att hon är konstnär med ett feministiskt förhållningssätt. Tvärtom konstaterar hon att de allra flesta håller med om att det finns strukturella problem i samhället.
– Däremot är det ju så att om man som jag håller på med samtidskonst och även debatterar feministiska frågor, då blir det inför en smalare publik.
När det gäller jämställdhetsfrågor tycker hon att vi är inne i någon form av "backlash".
– Vi lever i en tid när mycket går baklänges i samhället. Vi lever i en tid där politiker som pratar om traditionella värderingar och "klassisk, tidlös konst" når framgångar.
Sara Edström är ändå hoppfull och ser en ökad medvetenhet bland ungdomar.
– Där är det en enorm skillnad. Vi ser hur normer luckras upp bland unga. Samtidigt är det svårt att bryta mönster. Jag har blivit alltmer medveten om att det är så lätt att gå in i våra filterbubblor, det jag ser i min verklighet är präglat av det jag redan har sett.
Hur kommer man ur dessa bubblor?
– Konst i det offentliga rummet kommer alla till del. Där tycker jag att folk ska få möta sådant som de inte själva valt, för att få upp ögonen för andra perspektiv. Offentlig konst och även public service till viss del är sådant som går över de här filterbubblorna.
Vilken fråga är viktigast för jämställdheten?
– Mäns våld mot kvinnor, det är ett otroligt stort folkhälsoproblem, det är helt chockerande, faktiskt. Själva frågan är helt förkrossande irriterande dåligt omhändertagen av samhället. Naturligtvis hänger det ihop med de gammeldags synsätt man har på hur man ska vara som man respektive kvinna.
Sara Edström tycker att me too-rörelsen har fått frågan om övergrepp på och våld mot kvinnor att aktualiseras och debatteras, men att det fortfarande händer alldeles för lite i våra domstolar.
Vad betyder 8 mars för dig?
– Ibland har jag känt mig irriterad på själva dagen, att den missuppfattas av så många. Det blir liksom "grattis på kvinnodagen, nu kanske männen passar upp oss lite i trekvart och sedan går allt tillbaka till det vanliga". Men det är en jätteviktig dag för att belysa vad det är som pågår, det behövs ju tyvärr!