De tar över Jopikgården på Hindersön

Nu är väntans tider över för Jopikgården. Luleå Archipelago Adventures AB tar över anläggningen på Hindersön.

Jopikgården har fått en ny arrendator som hoppas på en gynnsam vinter och en möjlighet att öppna i slutet av januari.

Jopikgården har fått en ny arrendator som hoppas på en gynnsam vinter och en möjlighet att öppna i slutet av januari.

Foto: Luleå kommun

Luleå kommun2019-12-03 14:10

–  Vi är förstås beroende av vädret, men räknar med att kunna öppna Jopikgården under vintern. Vi siktar på sportlovet, men det kan bli redan i slutet av januari om isvägen tilll Hindersön är öppen och vädret tillåter, berättar Susanne Törnlind.

Luleå Archipelago Adventures har fem delägare. De övriga är Ann-Kristin Andersson, Eric Schlemme, Shane Doolin och Mauro Marchesoni. 

Företaget har funnits i två år och arrangerar i dag hundspannsturer, snöskovandringar, cykel- eller kajakturer samt trädcamping bland annat. 

–  Jopikgården känns som ett naturligt steg. Vi har satsat på att skapa turistaktiviteter, men har nu en anläggning som ger oss möjlighet att utveckla vår affär. Vi vill skapa verksamhet på Hindersön under både vinter och sommar. Vi vänder oss även till Luleborna och företag. En av våra idéer är att marknadsföra platsen för vinter- eller sommarbröllop, säger Susanne Törnlind.

Jopikgården är det äldsta jordbrukshemmanet på skärgårdsön som ligger tre mil öster om Luleå. Det ägs av kommunen. Hyreskontraktet sträcker sig över tre år. 

I dag har 1800-talsgården fyra rum med hotellstandard. I intilliggande dränglängan finns ytterligare sex rum med lägre standard.

–  Jopikgården har stått tom sedan i februari 2019. Det känns bra att veta att Luleborna kommer att snart kunna nyttja anläggningen igen, säger Ove Forsberg, avdelningschef Kulturarv, skärgård och turism.                             

Karta: Jopikgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!