De har Luleå i fokus i nytt praktverk

Familjetraditionen lever vidare. Nu släpps den fjärde boken om Luleå - staden vid vattnet. "Just nu känner jag mest lättnad över att boken äntligen är klar. Det har varit en lång process", säger Per Bergbom.

I över fyra timmar väntade Magnus Stenlin på det rätta norrskenet, men så blev också slutresultatet perfekt.

I över fyra timmar väntade Magnus Stenlin på det rätta norrskenet, men så blev också slutresultatet perfekt.

Foto: Magnus Stenlin

Luleå kommun2019-10-07 19:56

Det var pappa Gunnar Bergbom som väckte idén att skapa en fotografisk skildring av Luleå och stadens innevånare Förstlingsverket släpptes 1991.

28 år senare är det sonen Per Bergbom som håller i stafettpinnen. 

– Vi började jobba med den fjärde delen för tre-fyra år sedan. Vi inledde med ett brainstorming-möte för att hitta på saker och händelser som hör hemma i en sådant här bok, berättar företagsledaren.

Totalt har tolv fotografer medverkat i projektet. Förutom Lule-Bilds egna bildkonstnärer Lennart Käck och Magnus Stenlin har också Pär Bäckström, Petra Älvstrand, Susanne Lindholm, Jens Bäckström, Louise Levin, Daniel Holmgren, Jacob Nilsson, Patrick Miller och Fredric Alm bidragit till slutresultatet.

Bokens texter har skrivits av dottern Vendela Bergbom.

–  Vi har lagt ned tusentals timmar. Det har varit en mödosam process att välja ut materialet. Det kändes som en lättnad när jag äntligen fick boken från tryckeriet, säger Per Bergbom.

Boken har tryckts i 4.000 exemplar, där mer än hälften av upplagan redan är såld till företag och organisationer.

–  Det som har drivit mig i det här projektet är att skapa en bok som får Luleåborna att känna stolthet över sin stad. Förhoppningen är att läsarna ska upptäcka nya saker. För första gången har vi använt oss av bilder som är tagna från en drönare. Det ger ett nytt, spännande perspektiv på vår hemstad.   

"Isvägarna är en av sakerna som gör Luleå unikt" säger Per Bergbom från Lule-Bild.
"Isvägarna är en av sakerna som gör Luleå unikt" säger Per Bergbom från Lule-Bild.
Karta: Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!