Coronaviruset: 40-tal i länet med symptom

Ett 40-tal norrbottningar har uppvisat symptom – men ingen har hittills konstaterats smittad av coronaviruset. Samtidigt avråder UD från att resa till coronadrabbade delar av Italien och Sydkorea. "De som ändå väljer att åka får obetald ledighet i 14 dagar", säger Nina Lind, avdelningschef för HR och kvalitet på socialförvaltningen.

Anders Nystedt, regionens smittskyddsläkare, konstaterar att ett 40-tal norrbottningar hittills har testats för coronaviruset. "De allra flesta hade varit i Italien, någon enstaka i Iran, men inga har varit coronasmittade hittills", säger Nystedt.

Anders Nystedt, regionens smittskyddsläkare, konstaterar att ett 40-tal norrbottningar hittills har testats för coronaviruset. "De allra flesta hade varit i Italien, någon enstaka i Iran, men inga har varit coronasmittade hittills", säger Nystedt.

Foto: Arkiv

Luleå kommun2020-03-06 18:09

Anders Nystedt, regionens smittskyddsläkare, uppger att 35-40 norrbottningar med coronaliknande influensasymptom (feber och hosta) redan har testats, och att provtagningar skedde på ytterligare sex-sju under fredagen.

– De allra flesta hade varit i Italien, någon enstaka i Iran, men inga har varit coronasmittade hittills.  

Samtidigt var antalet bekräftat coronasmittade svenskar under fredag eftermiddag 136 stycken, vilket kan innebära att norrbottningar exponeras av viruset av andra svenskar.

– Absolut. Men de allra flesta som har symptom eller är konstaterat smittade, är det inga problem med. De stannar hemma, åker inte buss och så vidare. Värre med dem som inte har varit i riskområdena, men som kanske ändå är smittade. Du behöver ju inte bli allvarligt insjuknad, utan bara lindrigt, och det är lite lurigt.  

Vad gäller för vårdpersonalen inom regionen, som har besökt riskområdena i norra Italien, Iran eller Kina?

– Är du frisk men möjligt exponerad av viruset, ring 1177. Har du däremot en säker exposition – säg att din fru har covid-19 (coronasjukdomen) – då kan vi ta till karantän när det gäller viss vårdpersonal, som vi då får sjukskriva även om de är friska.  

Utrikesdepartementet har i dagarna gått ut med en avrådan till svenskar att inte resa till de coronadrabbade regionerna i norra Italien, däribland många populära skidorter.  

–Beslutet fattades på beslut av Folkhälsomyndigheten utifrån deras bedömning av situationen i regionerna. Folkhälsomyndigheten ser att utbrottet av Covid-19 och den omfattande smittspridningen leder till hög belastning på den italienska vården och störningar i samhällsstrukturerna, säger Erik Karlsson, presstalesperson på Utrikesdepartementet, till TT.

Och UD:s besked får nu konsekvenser inom Luleå kommuns verksamheter.

– De ur personalen som väljer att åka till riskområden i kommande veckor får i så fall komma överens med sin chef om obetald ledighet i 14 dagar, säger Nina Lind, avdelningschef för HR och kvalitet på socialförvaltningen.  

Samma policy råder inom barn- och utbildningsförvaltningen. 

De enstaka medarbetare inom skolan och omsorgen i Luleå som redan har varit och rest i riskområdena, exempelvis norra Italien, får instruktioner om att kontakta sina chefer, oavsett symptom eller ej.  

– Vi vet att några enstaka ur personalen just nu är på resande fot i norra Italien. Vi får rådgöra med dem efter hemkomst om vilka områden de har besökt, om de tror att de har träffat någon som är smittad och så vidare, säger Nina Lind.

Helena Bergström, personalansvarig inom BUF:

– Vi känner till både elever och personal som har vistats i riskområdena, även om det rör sig om enstaka fall.  De får kontakta sina närmaste chefer, vi får bedöma från fall till fall.  

Samtidigt uppmanar alltfler större företag och arbetsplatser sina anställda att stanna hemma om de har vistats i riskområdena – däribland Vattenfall och Skanska – även om man är frisk.

Men icke så inom kommunen.  

– Vi följer de nationella riktlinjerna som säger att man inte är smittbärande förrän man uppvisar symptom. Är man frisk, jobbar man som vanligt. Vi har bra fungerande rutiner kring mittskyddet oavsett inom våra verksamheter. Luleåborna behöver inte oroa sig, säger Nina Lind, socialförvaltningen.

De har även stärkt coronaberedskapen genom att säkerställa mer skyddsutrustning.

– Vi har beställt hem skyddsrockar och visir, som skyddar mot droppsmitta.  

Vidare har förvaltningen skärpt rutinerna om någon mot förmodan smittas på arbetsplatsen, exempelvis på något av stans äldreboenden.  

– Vi går även ut med information till anhöriga om att inte besöka våra enheter om man har influensa, vinterkräksjuka eller andra symptom. Det handlar om hänsyn till de som finns på våra boenden, även basala hygienrutiner om att sprita händerna med mera, säger Nina Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!