Bussvärdar försvinner i nya upphandlingen

Bussvärdar har hjälpt till att göra resorna mellan Haparanda och Umeå enklare och trevligare. Nu upphör snart servicen.

Anders Hedberg, Staffan Norin och Carina Olofsson Boström är på väg till Umeå. De tycker alla att det är ett dåligt beslut att ta bort bussvärdarna och bussvärdinnorna.

Anders Hedberg, Staffan Norin och Carina Olofsson Boström är på väg till Umeå. De tycker alla att det är ett dåligt beslut att ta bort bussvärdarna och bussvärdinnorna.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå kommun2020-03-05 16:34

När det nya trafikavtalet startar i december 2020 kommer bussvärdarna inte vara kvar.

Anders Hedberg, Carina Olofsson Boström och Staffan Norin på Luleå busstation ska alla precis stiga på morgonbussen på linje 100 mot Umeå. De gillar inte idén att bussvärdarna ska försvinna.

– Man kommer att sakna möjligheten att köpa varm dryck och fika ombord, säger Carina Olofsson Boström.

– Äldre som behöver hjälp med tunga väskor, vad händer med dem? Bussvärdarna har ju hjälpt folk till rätta. Och så har de gett ett trevligt mottagande, tillägger Anders Hedberg.

Staffan Norin håller med:

– Det finns väl också en risk att det tar längre tid att lasta. Restiden är ju ändå en känslig fråga när man ska fara emellan långa sträckor.

Bussvärdar har funnits lika länge som linje 100 har varit en expressbuss. De har hjälpt till med biljettförsäljning, så att föraren har kunnat koncentrera sig på att lasta och sortera väskor, de har hjälpt äldre och rörelsehindrade till rätta och sålt fika ombord. 

Skälet till att de tas bort nu har att göra med att Länstrafiken måste efterleva vissa regler, förklarar Tommy Laestander, avtals- och upphandlingsansvarig.

– Lagstiftning och kravet på arbetsmiljö medför att värdarna inte kan röra sig inne i bussarna. Det gör att vi bedömer det som en dyr lösning – att ha personal som åker i bussarna men bara kan agera när bussarna står stilla.  

Blir det inte merjobb för busschaufförerna och risk för förlängda restider?  

– Planen är att hitta andra lösningar på de stora orterna längs sträckan, så att resenärerna har köpt biljett i förväg och att förarna får hjälp av personal som befinner sig på respektive ort. Idag finns helt andra möjligheter än när bussvärdarna infördes, exempelvis genom biljettförsäljning i vår app.

Hur ska äldre med rullatorer och tunga väskor göra vid ombordstigning?  

– Genom att hitta andra lösningar för biljetteringen kommer förarna kunna fortsätta hjälpa de som behöver hjälp

Thomas Charrier på bussbolaget Transdev Sverige som trafikerar sträckan, berättar att det är drygt 30 medarbetare som berörs.

– Vi beklagar detta och tycker så klart att det är tråkigt, samtidigt som vi respekterar våra uppdragsgivares beslut. Våra medarbetare och facket har informerats. Vi kommer nu att påbörja en utredning för att hitta möjliga omplaceringar inom vår verksamhet för medarbetare som påverkas av situationen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!