Branden i Strand: Matprofil bland de drabbade

Hela Strand Galleria fick utrymmas efter en brand med omfattande rökutveckling under lördag eftermiddag. Matprofilen Alessandro Barattini, ägare av den italienska delikatessbutiken, fanns bland de drabbade. "Jag hade tur", säger han.

Branddrama i Strandgallerian – mitt i lördagskommersen. Matprofilen Alessandro Barattini, ägare av Emporio Barattini, var en av de drabbade butiksägarna.

Branddrama i Strandgallerian – mitt i lördagskommersen. Matprofilen Alessandro Barattini, ägare av Emporio Barattini, var en av de drabbade butiksägarna.

Foto: Nils Johansson

Luleå kommun2019-10-05 15:22

Larmet om branden i Strandgallerian inkom strax efter klockan 13, mitt under lördagskommersen i centrala Luleå.

Kraftig rökutveckling kom från ett av utrymmena i källarvåningen, närmare bestämt från de nedre lokalerna mot Smedjegatan, upp mot hörnet till Gågatan.

När räddningstjänsten kom till platsen togs snabbt beslut om att utrymma hela Strand.  

– Vi gjorde en lokalisering kring var branden hade startat och tog snabbt beslut om att utrymma hela gallerian. Evakueringen gick bra, även om det rör sig om mycket folk en lördag som denna, säger Peter Lindahl, insatsledare inom räddningstjänsten i Luleå.

Initialt trodde räddningstjänsten att branden hade startat i anslutning till en elcentral, men nu tyder mycket på att den i själva verket började i ett av källarplanets personalutrymmen.

Räddningstjänsten fick förstärkning från Boden och flera rökdykare sattes in för att bekämpa branden, medan röken spreds ut i butikslokalerna.

– En väldigt omfattande rökutveckling. Därför tog vi beslut om att slå sönder några fönster för att på så vis få ut röken. Trots det har vi rökskador i hela fastigheten, säger Peter Lindahl.

Vid 14-tiden var branden släckt och under kontroll. Enligt polisen rapporteras inga personskador, däremot påverkades gallerians kommersiella verksamheter mycket av både evakueringen och rökskadorna.

Enligt uppgift till Norrbottens Media utlöstes dock inga brandlarm för de boende i Strandgallerian.

Alessandro Barattini, ägare av italienska delikatessbutiken Emporio Barattini, var en av de drabbade näringsidkarna.

– Jag har en lagerlokal vägg i vägg med utrymmet där branden började. Tack och lov var den tom, utöver några hyllor och bord, säger han.

Så sent som i fredags hade Alessandro Barattini nyinvigning av butiken, som tidigare fanns ute på Storheden.

–  Jag hade så mycket folk på invigningen, en fantastisk dag. Det hade varit katastrof om branden ägde rum då. På så vis hade jag tur, även om det inte var så kul nu heller, säger han.

Strandgallerian var fortsatt avspärrad under lördag eftermiddag.

– Vi har påbörjat sanering, men gallerian kommer vara stängd även under söndagen, säger Anna Wikman, teknisk förvaltare hos Diös, vid 16-tiden på lördag.

Den  kraftiga rökutvecklingen spreds i hela gallerian, vilket innebar att även exempelvis gymmet Inpuls håller stängt tills vidare.   

– Vissa butiker är mer rökskadade än andra. Svårt att säga något om skadornas omfattning men butikerna närmast Gågatan drabbades mest.  Det blir försäkringsärenden. Vi hoppas kunna öppna Strand på måndag igen, säger Anna Wikman.

Brandorsaken är inte känd, i väntan på polisens utredning. 

Alla fick evakueras i Strandgallerian när brandlarmet gick vid 13-tiden på lördag.
Alla fick evakueras i Strandgallerian när brandlarmet gick vid 13-tiden på lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!