Bakom diskreta entrén döljer sig en 40-åring

Entrén är diskret, men matgästerna hittar ändå till Cook's krog på Storgatan.

Malin Forssberg, Birgitta Sterner och Eive Stenvall inriktar sig på en jubileumsmånad på Cook's krog i Luleå. 1979 slogs dörrarna upp för första gången.

Malin Forssberg, Birgitta Sterner och Eive Stenvall inriktar sig på en jubileumsmånad på Cook's krog i Luleå. 1979 slogs dörrarna upp för första gången.

Foto: Pär Bäckström/frilans

Luleå kommun2019-09-30 22:12

Matgästerna har hittat i 40 år nu. I oktober 1979 öppnade Luleås idag äldsta i drift varande à la carte-restarurang. Den som besökte Cook's i oktober 1979 skulle känna igen sig om han eller hon kom in idag.

– Nja, soffan och det runda bordet är borta, konstaterar Birgitta Sterner, Malin Forssberg och Eive Stenvall. 

– Det uppskattar Birgitta, säger Eive Stenvall som är hotelldirektör sedan 8,5 år tillbaka på Quality hotell dit Cook's hör.

–Det var så svårt att servera vid det bordet, påpekar Birgitta Sterner.

Birgitta Sterner är den legendariska servitrisen, med 24 år i tjänst på Cook's och 46 år i yrket. Malin Forssberg är restaurangchef på hotellet. Hon har jobbat med Cook's i 18 år.

Vad gör en restaurang till en institution? Frågan gäller inte minst i en stad där restaurangerna de senaste åren blivit fler och fler, kommit och stängts. Kan det vara just detta, att gästerna känner igen sig?

Birgitta Sterner, Malin Forssberg och Eive Stenvall får ett nöjt uttryck i ansiktet när de talar om 40-åringen. Visserligen är inte allt som det var 1979, men de rustika takbjälkarna finns kvar och den något mörka inredningen, stolarna och borden.

– Men vi har slutat med dukarna. Nästan ingen restaurang idag har dukar. Det kostar för mycket, konstaterar Birgitta Sterner.

Det kanske inte är allmänt känt att Cook's öppnades som pub med trubaduruppträdanden. Det konceptet lämnades dock snart och idag är inte minst menyn helt annorlunda. Eive Stenvall kallar det "fine dining", fin middagsmat. Bland gästerna finns ofta representanter för Luleås större företag och verksamheter.

Birgitta Sterner berättar:

– Vi hade LTU som gäster och universitetets rektor grep tag i mig och berättade att hon varit min elev när hon jobbade som servitris under tiden som student.

Birgitta Sterner, "Biggan" kallad, har lärt upp oräkneligt antal kypare och servitriser i Luleås restaurangvärld, däribland nuvarande chefen Malin Forssberg.

– Jag tror aldrig du och jag har bråkat, säger Malin Forssberg och ser med vad vi bör kalla en kärleksfull blick mot sin mentor och förebild.

Alla tre noterar att det råder god stämning bland restaurangens personal.

– Det är till och med så att de som jobbat här och flyttar, kommer tillbaka och undrar om det finns jobb när de flyttat tillbaka, säger Malin Forssberg.

"Biggans" kunskaper kommer Cook's att ta vara på i samband med den jubileumsmånad som inleds i dagarna. Hon ska ge både skumpatips, vintips och rödvinstips som events under oktober.

På 1980-talet, när Cook's hade etablerat sig som ett steakhouse, serverades många varianter mat med frukt som beståndsdel. Det märks på den jubileumsmeny som serveras: Räkcocktail, Oxfile med grillad ananas och rödvinssås med potatisgratäng och till efterrätt Brûlée med päron och after eight. 

Minns ni mintpäron i ugn med after eight-plattor som smält? Var det gott?

1980-talet var också den tid när fågel var festmat. Flygande Jakob med jordnätter och inte minst struts kom på menyn. Räkor var också modernt. Och tournedos och sjötunga.

Men både då och nu serveras råbiff. Med tillbehör.

De större företagen kommer gärna med sina gäster till Cook's.

– Men vi har en helt blandad publik, både unga och äldre gäster, tycker Eive Stenvall.

– Det kan vara så att våra gäster uppskattar att restaurangen är uppdelad i sektioner och att det är lätt att sitta och tala som avskilt med varandra. Det ska kännas tryggt. 

Birgitta Sterner har jobbat 24 år på Cook's. Under åren har hon lärt upp många, bland andra nuvarande restaurangchefen Malin Forssberg.
Birgitta Sterner har jobbat 24 år på Cook's. Under åren har hon lärt upp många, bland andra nuvarande restaurangchefen Malin Forssberg.
Karta: Cook's Krog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!