"Både klassfråga och jämställdhetsfråga"

Även ett tredje kommunalt bolag i Luleå erbjuder sina anställda privat sjukvård. Fackförbundet Kommunal riktar hård kritik och anser att kommunen bidrar till ökade klassklyftor.

Henrik Alqvist, ordförande i Kommunal, anser att det är felaktigt att bolagen kan köpa sig förbi vårdkön åt sina anställda.

Henrik Alqvist, ordförande i Kommunal, anser att det är felaktigt att bolagen kan köpa sig förbi vårdkön åt sina anställda.

Foto: Linda Kask

Luleå kommun2020-02-26 06:00

– Det blir både en klassfråga och en jämställdhetsfråga, säger Henrik Alqvist, ordförande för Kommunal i Luleå.

Tidigare har vi berättat om att de helägda kommunala bolagen Luleå energi och Luleå lokaltrafik erbjuder sina anställda att mot självrisk och förmånsbeskattning ta del av en sjukförsäkring. Detta innebär att de vid behov slipper vårdkön och i stället snabbt får privat vård av olika slag, exempelvis rådgivning, operation eller rehabilitering.

Per år kostar det för Luleå energi 729 000 kronor och för LLT 168 000. 

Nu står det klart att även Nordiskt flygteknikcentrum har en likadan lösning. Årskostnaden för bolaget är 44 000. I övriga helägda bolag och på förvaltningarna finns inget erbjudande om sjukförsäkring.

Enligt tf kommundirektör Anna Lindh Wikblad har kommunen tagit ställning mot att erbjuda privat vård. Bolagen bör följa detta i "möjligaste mån", men något ska-krav finns ej.

Felaktigt och märkligt, anser Kommunal.

– Vi är mycket negativa till att man köper sig förbi vårdköer. Vi ser inte varför kommunala bolag ska ha det här. Man ska få vård efter behov, säger Henrik Alqvist.

Kan ni tänka er att kräva liknande lösningar för samtliga era medlemmar?

– Kanske ur likvärdighetsperspektivet i såna fall. Men vår grundinställning är att det är fel väg att gå, att man ska köpa sig runt den välfärd som vi har.

Många av Kommunals medlemmar är kvinnor. Inom exempelvis omsorgen finns stora problem med hård arbetsbelastning och sjukskrivningar bland de anställda. 

Även om privat vård innebär ett annat spår än det offentliga finns möjlighet att gå före den offentliga kön i ett andra läge, om det behövs remisser till offentlig vård, menar Alqvist.

– Många av våra medlemmar hamnar utanför när platserna i vården fylls av försäkringsärenden, säger han.

Unionen har en mer avvaktande hållning.

– Vi har noterat den här utvecklingen, framför allt på privata företag där vi har medlemmar. Men vi har själv ett liknande paket i medlemskapet och anser att det till viss del är upp till bolagen. Inom Unionen trycker vi på för att den offentliga vården ska erbjuda bättre villkor, säger Maria Karlsson, regionchef vid Unionen.

Hon anser dock att det är ett problem.

– Det är en känslig fråga. Inte alla har den här möjligheten och då blir det en fråga om klasskillnader, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!