Än så länge lugnt på centralerna

Frågorna om coronaviruset är många bland befolkningen. Men på hälsocentralerna verkar läget stabilt.

Pajala hälsocentral har hittills testat två personer.

Pajala hälsocentral har hittills testat två personer.

Foto: Herman Öberg

Luleå kommun2020-03-11 14:45

Situationen är hanterbar tack vare tydliga handlingsplaner menar de verksamhetschefer vi ringt runt till. 

– Vi har regelbunden kontakt med Sunderby sjukhus infektionsklinik, säger verksamhetschef Birgitta Engrund Sohlberg vid Pajala hälsocentral. 

De har öppnat en speciell ingång in till hälsocentralen för att göra provtagningar på avskild plats.

– Men än så länge har vi inte behövt använda den. Vid de två provtagningar som hittills varit aktuella här har vi tagit på oss skyddsutrustning och gått ut till personerna som suttit kvar i sina bilar medan vi testat dem.

Testerna går till som så att man tar en odling i personens näsa via en tops som sedan skickas iväg på analys. Även i Övertorneå har en person testats men i Överkalix och Haparanda har det hittills inte kommit in några fall som behövts kontrolleras.

I Gällivare berättar sjukhusets verksamhetschef för akut omhändertagande, Torbjörn Espling, att de haft cirka tio fall som testats. Ingen av dem har varit bärare av covid-19.

– Men den siffran kan komma att förändras med tanke på att riktlinjer från Folkhälsomyndigheten regelbundet ändras. Nu senast var det ju att personer med feber, hosta eller andfåddhet som vistats i Österrikiska Tyrolen ska kollas, så vi följer de riktlinjer vi får.

På Gällivare sjukhus finns en saneringshall som kan användas om det blir mer tryck på provtagningarna, men fram till nu säger Torbjörn Espling att de gjort som i Pajala, det vill säga testat i bilarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!