Förslaget ska behandlas på socialnämndens arbetsutskotts möte nästa vecka.
– Vi vill möta medborgarnas behov och därför behövs den här samlade språkkompetensen på en avdelning, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S), socialnämndens ordförande.
Luleå är förvaltningskommun för finska, meänkieli och samiska, vilket innebär krav på att erbjuda äldreomsorg till brukare som talar något av minoritetsspråken.
En undersökning med samrådsmöten gjordes hösten 2019. Den har visat att intresset för finska och meänkieli är stort, medan det för samiska är mindre. Tillgången på finsktalande personal är god i Luleå.
– Det här är önskat av många och vi vet att det har stor betydelse för äldre att vistas bland personer som delar den egna kulturen och språket, dessutom innebär det mindre risk för oro, förvirring och isolering, som annars kan drabba många äldre, säger Henric Barsk, områdeschef.
Kronans äldreboende byggs av Hemsö och öppnar 2021.
Vidare räknar socialförvaltningen med hjälp av det nya statsbidraget att utöka verksamheten med två personliga ombud till brukare över 18 år med omfattande och långvarig psykisk funktionsnedsättning.
Behovet är stort. Luleå har sedan tidigare ett ombud. Förra året tillkom 29 nya brukare.
– Förslaget ökar möjligheten för den här utsatta gruppen att få den vård och det bistånd de har behov av och dessutom stöd till att komma ut på arbetsmarknaden, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik.