21-åringen som är studenternas röst

Trots noll vana vann hon kampen om posten som kårordförande. "Jag nominerade mig själv".

Amanda Halvarsson, med rötter i Leksand, företräder 7 500 studenter inom filosofisk fakultet på Luleå tekniska universitet.

Amanda Halvarsson, med rötter i Leksand, företräder 7 500 studenter inom filosofisk fakultet på Luleå tekniska universitet.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå kommun2019-11-11 19:44

Leksandsbon hamnade i Luleå när hon började studera till civilingenjör arkitektur hösten 2017.

Efter att ha prövat på kårarbete under tidigare nollningsperiod fick hon smak för att lägga ned mer tid på LTU-studenternas väl och ve. 

Intresset från början låg på en annan post. Den gick dock åt en annan varför hon nominerade sig själv till posten som ordförande. Och vann omröstningen.

Det här hände i maj och sedan 1 juli är hon heltidsarvoderad studentkårsordförande.

– Jag gör uppehåll i studierna. Jag har ingenting emot att stanna ett år extra i Luleå. Jag trivs bra.

Vilken roll har du som ordförande?

– Det arbete som jag och min ledningsgrupp bedriver ska gynna studenterna på alla nivåer – allt från att utbildningen ska ligga i topp till att säkra ett studiesocialt campus för alla.

Amanda Halvarsson beskriver kåren som en mellanhand mellan LTU och studenterna. Rent praktiskt innebär det bland annat att hon möter ledningen för universitetet. En gång i månaden med rektorns chefsgrupp och varje vecka är hon med på rektorns beslutsmöten.

– Då diskuteras det mest kring stora frågor rörande organisationen. Mycket handlar om vad som kommer att hända inom några år, säger hon och tillägger att mycket för tillfället rör det nya D-huset som beräknas stå klart om något år – när hon förhoppningsvis är klar med arkitektstudierna.

Det innebär att du har många bollar i luften?

– Ja, det är det väl, säger Amanda Halvarsson som har som mål att försöka träffa studenterna även ute på fältet. Men flytten till nya Studenternas hus har gjort att det blivit lidande.

– Vi som jobbar inom kåren är förtroendevalda för ett år och vi kommer mest troligt vara klara med våra studier innan mycket av det vi pratar om är slutfört.

Tid går också åt till träffar med dem i sektioner eller föreningar. Då handlar det oftast om frågor som ligger närmare i tiden.

Som ordförande är tänkt att hon även ska representera kåren exempelvis på evenemang. Hon ska också vara beredd att svara på frågor som rör studentlivet i Luleå, exempelvis bostadssituationen.

– Det är både extra utmanande och extra kul, säger hon och berättar om nervositeten som infann sig när hon som nyvald kårordförande skulle hålla tal och presentera sig för de nya studenterna.

I Studenternas hus finns även Teknologkåren.

–  Vårt samarbete är väldigt nära, både bokstavligt och bildligt talat då vi jobbar vägg i vägg. Vi har möten tillsammans varje vecka och däremellan bollar vi många frågor med varandra.

Som ny student kände hon sig lite osäker på vilken roll kåren spelade. 

– Mitt fokus är att få studenterna att känna sig trygg här och komma hit. Att ytorna här i huset ska bli ett område där de rör sig när de inte pluggar.

Din roll är som en fackföreningsledares?

– Lite åt det hållet, säger hon och skrattar. 

Vad gör du på fritiden?

– Jag orienterar ibland, men mer sällan än jag borde. Och så umgås jag med vänner.

I bandomsstaden är hockey hett, vilket satt sina spår även hos 21-åringen som även hinner med att jobba ideellt åt Luleå hockey.

– Jag jobbar med statistik som syns under tv-sändningarna, exempelvis istiden.  Eftersom att jag oftast har hand om bortalaget är det nya nummer i nya konstellationer varje match så sifferminnet utmanas och det är något jag tycker är riktigt roligt, dessutom får jag se på hockey, säger hon och gläds extra mycket åt att favoritlaget i år finns i högsta serien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!