"Varje morgon - ett äventyr"

Löjfisket har startat bra för fiskaren Johan Blomqvist som landar fem fulla bingar löja i hamnen.Själva fisken går inte att sälja - men rommen... Nu ska rommen få EU:s ursprungsmärkning och löjfiskarna är förhoppningsfulla

Det var en bra dag för fiskaren Lennart Sundström. Här dras trålen med löja upp.FOTO: Pär Bäckström

Det var en bra dag för fiskaren Lennart Sundström. Här dras trålen med löja upp.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ 2010-09-23 06:00
Två och två, med ett mellanrum på 130 meter, kör fiskebåtarna fram och tillbaka i farleden utanför Likskär och Sandön i Luleå skärgård. Mellan båtarna hänger trålen som släpar i botten på jakt efter löja.
Det som skiljer detta löjfiske mot tidigare är att det förmodligen är sista säsongen "vanlig" löjrom fiskas här.
Rom i ny skepnad
I morgon tas ännu ett steg mot att löjrommen från Norrbottenskusten får ursprungsmärkning av EU. Om allt går som tänkt är det nästa år Kalix löjrom som fångas i trålen.
Johan Blomqvist, 44, ville bli fiskare redan som 12-13-åring. Han vet inte riktigt var ifrån intresset kom, men säger att hans morfar fiskade. De extremt långa dagarna och ensamheten i båten är inga problem, han trivs.
- Varje morgon är ett äventyr och man vet aldrig var som ska hända. Att fiska med ekolod är en jakt, säger Blomqvist.
Just denna eftermiddag är jaktlyckan god. Vi får vara med när de sista bingarna fylls med små silverfärgade löjor. Johan Blomqvist fiskar tillsammans med Lennart Sundström och lägger sin båt Elsa bredvid Sundströms båt Storbjörn och tillsammans hjälps de åt att bärga trålen.
Skyddat namn
EU:s ursprungsmärkning kommer ha betydelse för fisket tror Johan Blomqvist.
- Löjrommen har varit känd här, men inte i övriga Europa. När den bli ursprungsmärkt blir det en kvalitetsstämpel. Den rom som säljs som löjrom, men som inte kommer härifrån, får inte kallas det, säger han.
Förra året kostade löjrommen 900 kronor kilot. Vad den kommer att kosta i år vet man inte ännu, priset varierar efter tillgång och efterfrågan. Förhoppningen finns att EU:s ursprungsmärkning kommer att höja intresset - och priset.
- Löjrommen blir en mycket exklusiv vara och med rätt marknadsföring kommer den ut på exportmarknaden, säger Luleåfiskaren Jan Holm. Han har också haft en bra dag på sjön och landar trålaren full med löja.
Kalix - inga problem
Johan Blomqvist menar att löjromen från Bottenvikskusten är unik på många sätt, bland annat så lever löjan i dricksvattenförhållanden.
- Vi är hemmablinda här. När löjrommen blir dyrare nöjer man sig med lite mindre, men löjrom har vi alltid haft och det är något som många bara ska ha.
Reglerna kring fisket har förändrats en del efter att arbetet med ursprungsmärkningen gått fram, anser Blomqvist.
- Vi har ju alltid hållit rent där vi handskas med rommen, men nu måste vi fylla i protokoll som visar det är så.
Att löjrommen ska heta Kalix löjrom har Luleåfiskaren Blomqvist inga problem med. Den ursprungsmärkta Kalix löjrom är löjrom som fiskas från Haparanda norra skärgård till strax söder om Piteå. Han säger att anledningen till namnet är att den redan lanserats i Stockholm som Kalix löjrom.
- Det spelar ingen roll vad den heter. Vi fiskar ju i Kalix och Kalixfiskarna fiskar här.
Två ton blir 50 kilo
Ännu är det inte definitivt klart att det blir någon ursprungsmärkning, Johan Blomqvist är luttrad och tar inte ut något i förväg, men visst tycker han att det är bra om det blir så.
- Man känner lite stolthet att vi i den här lilla landsändan producerar något som blir det första livsmedel med ursprungsmärkning i Sverige.
Nu ska löjan sorteras och löjrommen klämmas ut, tvättas, vispas och torkas. Av de två ton löja som Blomqvist drog upp på onsdagen blir det cirka 50 kilo rom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om