Studentunderlaget sviker på universitetet
60 - 70 procent fler intagna på civilingenjörsutbildningarna. Det skulle Staffan Sarbäck, förvaltningschef på LTU, gärna se. Men antalet sökande till de tekniska programmen minskar.
Foto:
Grunden till LTU:s och basindustrins bekymmer är enligt Staffan Sarbäck dels en gynnsam allmän arbetsmarknad, men också att intresset för naturvetenskap och teknik minskar i samhället. Till höstterminen startar inte kemiprogrammet på grund av svikande ansökningar, och det problemet delar man med övriga riket. Men just kemi är egentligen inte ett av profileringsämnena, enligt Sarbäck.
Färre studerar vidare
Övergången från gymnasiet till univeristetet visar en dramatiskt negativ trend i länet.
2004 gick 48 procent vidare till universitet efter studenten, men 2007 hade siffran sjunkit till 40 procent, och länet tappade sin fjärdeplacering i riket till en 13:e plats, långt under riksgenomsnittet.
Sarbäck menar att felet ligger i grundskolan, där bäddningen för framtida teknikstudier inte sker på ett fullgott sätt. Och just tekniklärarutbildningen hör till dem som tappar mest. Institutionen på LTU arbetar hårt med att locka studenter. Bland annat har man satsat stort på att locka tjejer till utbildningarna.
- Man får rätta munnen efter magsäcken, säger Staffan Sarbäck, som anser att man har kapacitet för att ta in åtminstone 550 civilingenjörer per år, att jämföra med dagens antagningsnivå som ligger under 400.
Men det är i dagsläget en önskedröm, för ansökningarna bara minskar, och studenterna bestämmer sig allt senare.
Bättre studieresultat
För att förbättra genomströmningen, det vill säga fullföljandet av utbildning, har man infört vad man kallar för Early Warning System (tidigt varningssytem), vilket innebär att studenter med sviktande studieresultat tidigt fångas upp och får vägledning. Trenden är färre avhopp.
- Det statliga bidraget per heltidsstuderande är i snitt 70 000, men det är ett rakt ackord: fullgör man inte studierna blir det inga pengar, säger Staffan Sarbäck, och tillägger att studentlivet med festande och annat dock är en oundsaklig del av studierna.
studentantal detsamma
Inför läsåret räknar LTU med att ta in 2000 studenter, varav cirka 700 till tekniska program eller kurser. Man bibehåller därmed samma studentmängd som under föregående läsår, drygt 12 000 studenter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!