Skolbetyg efter väderstreck
Fyra elever av de 102 som lämnade år 9 i Hertsöskolan saknade betyg i samtliga ämnen. Det visar Skolverkets statistik för förra läsåret.Skolförvaltningens kvalitetsredovisning pekar på att de låga resultatet för Hertsön och Örnäset måste leda till resursförstärkning.
Det är en kvalitetsredovisning som visar ett skol-Luleå uppdelat i öst och väst.
I öst har eleverna svårt att nå studiemålen, en lägre andel är behöriga till de nationella programmen på gymnasiet. Här finns också de flesta som lämnar grundskolan utan betyg i samtliga ämnen.
Alla har betyg
I väst råder motsatsen. Ingen lämnar skolan utan samtliga betyg och nio av tio elever har nått målen i samtliga ämnen när de lämnar nian. Över 93 procent av eleverna är behöriga till gymnasiets nationella program.
Här är Kvalitetsredovisningens omdömen om de olika skolorna:
I Bergnäset, Notviken och Björkskatan är det flest pojkar som inte uppnått målen i nationella proven och i alla ämnen. Flest pojkar behöver stöd i matematik och svenska. På Tunaskolan är det fler elever som inte har uppnått målen jämfört med medeltalet i kommunens övriga skolor. Det förklaras med att barn med inmvandrarbakgrund har otillräckliga kunskaper i svenska språket.
Problem med matematiken
I Hertsön, Örnäset och centrala stan visar medelvärdet i de nationella proven överlag ett mindre gott resultat. Det finns också en stor skillnad mellan betygen och resultaten i de nationella provet i matematik. När det gäller betygen är andelen elever vid Östra skolan som inte uppnår målen i matematik anmärkningsvärt hög.
De som skrivit Kvalitetsredovisningen anser att det genomgående låga resultatet på Hertsön och Örnäset bör leda till resursförstärkning.
Gammelstad, Sunderbyn och Råneå visar enligt Kvalitetsrapporten mycket goda resultat. Råneå ligger i betygstoppen i år 9. Gammelstad ligger i topp i alla ämnen och årskurser, men med undantag för engelska där resultat i nationella proven låg under kommunsnittet.
Sunderbyn i topp
Sunderbyn ligger i topp i kommunen i alla ämnen i alla årskurser. Det är en trend som fortsätter och där kvalitetsanalytikerna efterlyser orsaken.
När det gäller gymnasieskolan konstateras att andelen behöriga till högskoleutbildning rasat från 96,1 till 87,4 procent. Det anges ingen direkt orsak, men en möjlig orsak kan vara att fler elever fullföljt utbildningen och inte hoppat av.
Luleå gymnasieskola ligger annars
på 71:a plats i betygsligan över gym-
nasieskolorna i Sveriges 290 kommuner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!