Ruggigt på "Mörkudden"

Upplysning. Det är vad Lena Johansson och Lena Wellander på Mjölkudden i Luleå vill ha - bokstavligen. Nästan hela gång- och cykelvägen mellan Munkeberg och Tunastigen saknar belysning.- Det är ruggigt att gå där, säger Lena Johansson.

Lena Wellander och Lena Johansson vill att Luleå kommun sätter upp några gatlyktor så att de, och alla andra som använder gång- och cykelvägen på Mjölkudden, slipper färdas i mörker genom skogen.

Lena Wellander och Lena Johansson vill att Luleå kommun sätter upp några gatlyktor så att de, och alla andra som använder gång- och cykelvägen på Mjölkudden, slipper färdas i mörker genom skogen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ. 2008-10-10 06:00

På de öppna ytorna vid den ett par kilometer långa kommunala gång- och cykelvägen finns belysningsstolpar uppsatta. Men den största delen av stigen går genom skogen och där finns ingen belysning alls.
- Det är ju mörkt för alla barn som cyklar och går till skola och fritids. Stigen används ju också av jättemånga människor som promenadväg, sägar Lena Johansson. Hon och väninnan Lena Wellander bor i Lulebos bostadsområde vid Mjölkuddsvägen. De berättar att de boende i området under flera års tid krävt att få belysning till gång- och cykelvägen.
- Vi gjorde en namninsamling för några år sedan. Men den resulterade tyvärr inte i någonting, säger Lena Wellander.
- Med tanke på alla våldsdåd i Luleå på sistone blir man ju orolig. Trots att jag har två hundar, ficklampa och pannlampa är det otäckt att gå där i mörkret. Det är ju inte trafiksäkert heller när folk cyklar i mörkret bland fotgängare, säger Lena Johansson.
De båda väninnorna vill nu att Luleå kommun sätter upp några gatlyktor så att de, och alla andra som går och cyklar längs vägen, slipper mörkret.
Svar direkt från Margareta Lindbäck

Margaretha Lindbäck (s), ordförande i  tekniska nämnden i Luleå kommun.
Blir det någon belysning till den här gång- och cykelvägen?
– Det kan jag inte lova, inte under den närmaste tiden. Det har varit uppe som ett medborgarförslag men på grund av kostnaderna måste vi säga nej. Vi bedömer att det finns flera andra upplysta stråk i Mjölkuddenområdet som man kan välja när det är mörkt. Alla vill naturligtvis ha gatubelysning men tyvärr har vi inte pengar till allt utan måste prioritera.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om