"Prata mer om mat och mindre om medicin"

Linda Martinsson försvarar äldres rätt till en bra måltidsmiljö. Hon tycker att vårdbiträdena ska uppträda som den bästa krogpersonal.- Le, nicka och ta gärna på personen som serveras, säger hon.

Linda Martinsson råder sin publik att ställa frågan "Är det här ett äldreboende där jag själv vill bo?" och arbeta så att frågan ska kunna besvaras med "Ja!".FOTO: Göran Ström

Linda Martinsson råder sin publik att ställa frågan "Är det här ett äldreboende där jag själv vill bo?" och arbeta så att frågan ska kunna besvaras med "Ja!".FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ. 2008-11-20 06:00
Socialförvaltningen i Luleå kommun förbättrar måltidsmiljön för äldre inom särskilt boende.
Som ett led i det arbetet fick personal från varje boende igår gå på föreläsning med Linda Martinsson, prisbelönt kostchef för Tre stiftelser i Göteborg.
En lugn och behaglig miljö, vacker dukning och trevligt bemötande är enligt henne grunderna i en bra måltidsmiljö.
Inte arbetsprat
- I krogvärlden får de mest dricks som ler, nickar och tar i kunderna. Det är en bra vägledning, säger hon.
Hon tycker att personalen ska sitta med och äta och samtala. Det ska inte vara arbetsprat. Och personer som trivs ihop ska gärna få sitta ihop.
- Carl Jan Granqvist brukar säga att i Sverige vet man till skillnad från alla andra länder inte hur man parar ihop människor, säger Linda Martinsson.
Att presentera den mat som serveras rekommenderar hon också.
Mera matprat
- Berätta var skavet och potatisen till renskavsgrytan kommer ifrån. Min farmor var väldigt bra på det. Hon berättade från vems buske krusbären kom och vems recept kakorna var bakade efter, säger hon och påpekar:
- Medicinintagen tar mycket mindre tid än att äta. Prata mer om och kring maten än om medicinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om