Kyrkan bad det samiska folket om ursäkt

På söndagens högtidsgudstjänst i en fullsatt Luleå domkyrka bad ärkebiskopen Antje Jackelén det samiska folket om ursäkt.

En eldstad med träbänkar runtom var uppställd längst fram och där satt ärkebiskopen Antje Jackelén tillsammans med samiska representanter som gav sina vittnesmål om kyrkans förtryck. Därefter bad ärkebiskopen om ursäkt å Svenska kyrkans vägnar.

En eldstad med träbänkar runtom var uppställd längst fram och där satt ärkebiskopen Antje Jackelén tillsammans med samiska representanter som gav sina vittnesmål om kyrkans förtryck. Därefter bad ärkebiskopen om ursäkt å Svenska kyrkans vägnar.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå 2022-10-23 16:49

Redan ifjol bad Svenska kyrkan om ursäkt i Uppsala domkyrka, men kyrkostyrelsen och samiska rådet var överens om att det även behövde ske i Sápmi. 

Ett följe bestående av representanter från samiska organisationer och Svenska kyrkan tågade in till samisk psalmsång vid gudstjänstens start. I kyrkan fanns också ambassadörer och urfolksrepresentanter från flera länder. 

En eldstad med träbänkar runt om hade ställts upp längst fram och här slog sig ärkebiskop Antje Jackelén ned tillsammans med de samiska organisationernas representanter som berättade sina vittnesmål om övergrepp. Efter det föll ärkebiskopen på knä och framförde Svenska kyrkans ursäkt.

– Det gör ont att ta in att Svenska kyrkan har bidragit till och legitimerat förtryck. Att den kyrka vi älskar har vållat så mycket lidande, sa hon.

I talet erkände hon och bad om ursäkt för att kyrkan har tryckt ner samisk kultur och språk och bidragit till inrättandet av nomadskolor och arbetsstugor dit samiska barn tvingades iväg utan familjens trygghet. Men också att kyrkan har haft en roll som dörröppnare för rasbiologerna och att kvarlevor av samer har hamnat på museer.

– Det gjorda kan vi inte göra ogjort. Men vi kan känna ånger över vår delaktighet i Sveriges koloniala historia. 

Detta var en av Antje Jackeléns sista arbetsuppgifter innan hon slutar som ärkebiskop, men hon är förvissad om att arbetet kommer att fortsätta utan henne enligt en fastlagd handlingsplan.

– Vi har en stabil organisation runt arbetet.

Edith-Anna Svonni hade kommit i buss tillsammans med medlemmar i Kiruna sameförening för att delta i gudstjänsten.

– Jag tycker det är fint gjort. Det är en bra sak att kyrkan går i bräschen för vad staten också kunde göra.

Hon har själv som liten skickats bort från sin familj och gått i nomadskola där alla barnen måste prata svenska, ett språk hon inte alls kunde när hon började.

Annkristin Simma, Kiruna, kom till gudstjänsten med barnbarnet Nils-Jeremiah Lantto Simma, Luleå.

– Det var fantastiskt, känslosamt och väldigt fint att få vara med om den. Jag tänker att det betyder mycket för det samiska folket med en ursäkt och även för mig personligen.

Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet, Svenska kyrkan, var en av de medverkande. Han var nöjd.

– Det var värdefullt att ursäkten upprepades på samisk mark och det var bra att alla de samiska språken och även jojken fick höras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!