Gudstjänsten inleds med att ett stort följe bestående av representanter från samiska organisationer och Svenska kyrkan tågar in till psalmsång på samiska. Många är klädda i kolt, även i kyrkbänkarna.
I kyrkan finns också ambassadörer och urfolksrepresentanter från flera länder och en säkerhetsorganisation håller koll på att inget ska hända besökarna.
En eldstad med träbänkar runt om är uppställd längst fram och här berättar representanter från samiska organisationer sina vittnesmål om övergrepp och där har nu även ärkebiskopen slagit sig ner.
Efter en två dagar lång "dialogkonferens", kallad Ságastallamat", vilket betyder samtal eller dialog på nordsamiska, har tidpunkten nu kommit för Svenska kyrkan att be det samiska folket om ursäkt för, som Svenska kyrkan själv beskriver det, "kyrkans tidigare agerande och strukturer som tryckt ned den samiska identiteten, kulturen och språket".
Redan ifjol framfördes en ursäkt, den gången i Uppsala domkyrka, men ärkebiskopen tycker det är viktigt att det även sker på plats i Sápmi. Dessutom anser hon att det är bra att den framförs flera gånger i och med att det handlar om en försoningsprocess som måste få ta tid.
Svenska kyrkan på nationell nivå, Samiska rådet i Svenska kyrkan och de nordliga stiften har tagit fram en handlingsplan som innehåller en rad olika åtaganden som Svenska kyrkan har gjort gentemot samerna. Det handlar om alltifrån inflytande och delaktighet, samiskt kyrkoliv och samiska barn och unga till urfolksrätten samt markförvaltning och skogsbruk.
Både konferensen och högtidsgudstjänsten live-sänds på Svenska kyrkans webbsida och ligger sedan kvar där så att de även kan ses i efterhand.
Detta blir ett av Antje Jackelén allra sista uppdrag som ärkebiskop. Om bara en vecka kommer hon att "lägga ner staven", det vill säga sluta som ärkebiskop och lämna över till nästa. Hon är den första kvinnliga ärkebiskopen i Sverige. Hon började ämbetet som ärkebiskop 2014, men i somras fyllde hon 67 år och snart går hon i pension.