Hårdare kontroller av Luleås restauranger

Det blir hårdare miljökontroller av Luleås restauranger i framtiden. Är det till exempel alltid oxfilé och parmesan som serveras? Två nya rapporter visar att förekomsten av falsk mat på pizzerior är vanligare än vad man trott.

Pizza med salami Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190

Pizza med salami Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

LULEÅ 2010-09-01 06:00
- Det ska bli intressant att se resultaten i Luleå. Vi ska kontrollera mellan 25 och 28 pizzerior i Luleå, säger Åke Israelsson, miljöinspektör i Luleå kommun.
Projektet fick sin start när miljökontoret uppmärksammade rapporter från Linköpings och Falkenbergs kommuner där man tittade på restauranger och pizzerior gällande märkning och beteckning av varor. Det visade sig vara vanligt förekommande med falska beteckningar av matvaror.
- Det räknas som en allvarlig avvikelse att uppge felaktiga namn. Det går att åka på bötesstraff. Normalt brukar man ge ett föreläggande men det går att polisanmäla ärendet, säger Israelsson.
Tittar på menyerna
Mat som parmaskinka, fetaost och parmesan är ursprungsskyddad, vilket betyder att maten är knuten till en geografisk plats och till speciella tillagningsmetoder.

Det innebär att en skinka från Tyskland inte kan kallas parmaskinka, somkommer från Italien.
- Vi tittar hädanefter extra noga på menyerna. Sedan kommer vi att begära att få ta del av de fakturor och följesedlar som visar om det är den korrekta varan.
Inget graderingssystem
Men det bli r svårt för Luleåborna att få veta vilka restauranger som klarar kontrollerna. I Luleå finns inget offentligt graderingssystem för miljökontrollerna som i Danmark, där klistermärken på restaurangdörren visar hur väl ägarna klarar av hygienen i köket.
- Ett 20-tal kommuner har redan egna graderingssystem. Vi planerade ett i Luleå men vi har inte gått vidare på grund av nya riktlinjer kring hur man bedömer restaurangerna.
Det har även funnits planer för ett nationellt graderingssystem.
- Förslaget skrotades. Man menade att ett nationellt graderingssystem skulle bli för kostsamt och betungande för företagen, säger Israelsson.
Spelar det någon roll ifall det är korrekt namn på maten?
- Kunderna måste få veta vad de äter. Om en företagare använder originalvaror och någon annan använder billigare släktingar och säger att det är originalet så blir även konkurrensen skev, säger Åke Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om