Finanskris bra - för revisorer

Jacob Enersen, 25, har bytt sida. På Cesardagarna förra året var han student på civilekonomutbildningen vid Luleå tekniska universitet och besökte Öhrlings Pricewaterhouse Coopers företagsmonter. I år står han där som anställd och lockar stundenter.- För oss innebär lågkonjunkturen mer jobb, säger han.

Folksams Annie Kaidussis delar ut en genväg in i svenskt näringsliv, en mustasch. Civilekonomstudenten Sofia Wepplinger är mäkta intresserad.

Folksams Annie Kaidussis delar ut en genväg in i svenskt näringsliv, en mustasch. Civilekonomstudenten Sofia Wepplinger är mäkta intresserad.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ. 2008-11-20 06:00
Till Cesardagarna på universitetet kommer företag för att knyta till sig studenter. Öhrlings har lyckats med rekryteringen genom åren. De flesta av de 50 anställda på luleåkontoret kommer från Luleå tekniska universitet. Jacob Enersen anställdes i mars i år - innan han tog sin civilekonomexamen i juni!
Interna kurser
- Jag jobbar med revision, det vill säga att jag granskar bokslut och årsredovisningar, och ger råd. Innan jag började visste jag inte så mycket om revision. Jag har gått interna kurser i revision och redovisning och en skatt- och momskurs.
- Jag trivs. Vi har bra sammanhållning och det är lätt att komma in som ny, säger Jacob Enersen.
Han berättar att lågkonjunkturen har en positiv inverkan på hans bransch.
- Vi anställde fem personer i oktober
och på måndag börjar ytterligare tre. Öhrlings växer så det knakar. I en finanskris
är det tryggt att ha bra revisorer, säger han.
Tryggare samhälle
I Lärarförbundets monter står Inger B Larsson.
- Jo, det är en svår arbetsmarknad nu men om några år är det dags för generationsväxling i skolan. Då behövs det många nya lärare, säger hon.
I Folksams monter står Annie Kaidussis och berättar att hennes företag är så mycket mer än försäkringar.
- Vi vill bidra till ett tryggare samhälle och arbetar bland annat för färre personskador, för bättre miljö och med extern bolagsstyrning. Jämställdhet är en viktig fråga.
Vi uppvaktar företag på stämmor och
frågar hur de tänker om jämställdhet, säger hon.
Erbjuder genväg
Civilekonomstudenten Sofia Wepplinger nappar på Annie Kaidussis budskap.
- Det där låter klart intressant, säger hon.
Annie Kaidussis erbjuder Sofia Wepplinger en genväg in i svenskt näringsliv - nämligen en lösmustasch. Med den följer texten: "Av börsens 271 bolag har bara fem en kvinna som verkställande direktör. När du jobbar på Folksam ger du fler kvinnor chansen i näringslivet".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om