Lokal journalistik i centrum

Onsdag och NMW fortsatte med en dag i medias tecken. Talarna avlöste varandra och dagen avslutades med en panel som lyfte en av kärnfrågorna.

8 februari 2017 19:07

"Vem bevakar kommunen i glesbygden?" var utgångspunkten när panelen bestående av Marcus Melinder, Norrans chefredaktör, Mats Ehnbom, vd för Norrbottens Media, Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport SVT, Mia Lindqvist, Aftonbladet TV och Patrik Boström, Sveriges Radio möttes i Ebeneser för att diskutera. En diskussion som rymde många dimensioner, allt från public service krav på att finnas på plats för att bevaka hela landet till hur medias bevakning av glesbygden ska finansieras och av vem.

– Public service kan inte ersätta det som ges av en lokaltidning idag, sade Anne Lagercrantz.

Trots den tekniska utvecklingen kan inte en person på plats ersättas. Man talade även om att det sker övertramp när media creddar varandra som ibland utmynnar i ren stöld av material. Det blir för mycket rewrites. Men i nästa andetag lyftes också en efterfrågan om samverkan.

– Vi försöker i den mån som går att sträcka ut en hand och ta hjälp av de som finns lokalt, sade Mia Lindqvist och Marcus Melinder nickade instämmande.

– Vi har framgångsrikt samarbetat med Aftonbladet tidigare och det kan bli mer sådant som behövs i framtiden.

En annan sak som framkom från panelen är att man satsar på bevakning i glesbygden. Norrbottens Media med nio lokalredaktörer och aktiv bevakning i 12 av 14 kommuner i länet. Norran som delägare i Nyheter i Norr, som bevakar glesbygdskommunerna i Västerbotten. SVT och SR som tillsammans öppnar lokalredaktion i Övertorneå.

– Men inte ens public service kommer att kunna bevaka de minsta kommunerna, vilket framkommit av Medieutredningen. Något slags mediestöd måste till och det kan inte vara för många som delar på den kakan, sade Mats Ehnbom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Lövgren