Här är det dubbelt jubileum

Det är dubbelt jubileum för Agneta Carlman, butikschef i Arjeplog. Systembolaget fyller 60 och hon har i dagarna varit anställd i 30 år.

VETERAN. Agneta Carlman har arbetat 30 år på Systembolaget i Arjeplog och är butikgschef. Bolaget som i oktober fyller 60 år.

VETERAN. Agneta Carlman har arbetat 30 år på Systembolaget i Arjeplog och är butikgschef. Bolaget som i oktober fyller 60 år.

Foto: Elisabeth Hedman

LLULEÅ2015-10-23 18:34

– Det är mycket som har förändrats genom åren, säger Agneta Carlman.

Fram till 1985 hade Arjeplog inget eget systembolag. Det fanns ett utlämningsställe men närmsta Systembolagsbutik låg i Arvidsjaur, nio mil bort.

Det har hänt väldigt mycket under Agneta Carlmans tid i Systembolaget.

– Då, när jag började, så såldes det mest sprit och öl, intresset för vin var ganska litet. Vi hade några kartonger längst in i lagret. Nu är det annorlunda, nu är det mer vin och öl och jag kommer inte ihåg om vi hade alkoholfritt på den tiden men det har vi nu. Jag tycker att det har förändrats till det bättre och det har lett till färre alkoholskador.

När Agneta Carlman började på "Bolaget" var det köer till kassorna och en stor förändring kom 1992 och 1993 när butikerna fick kölappssystem.

– Dessutom hade vi alla varor i glasmontrar.

2009 blev butiken i Arjeplog Norrbottens sista att övergå till självbetjäning.

Det var så långt från Motbokens tid man kunde komma.

– Den största vinsten blev en bättre kontakt mellan kunderna och oss i butiken. Äntligen fick vi ägna oss åt kunderna, så känner jag. Vi i personalen är ju specialister på detaljhandel.

När Anitra Steen blev vd för Systembolaget så svepte förändringens vindar genom företaget.

Verksamheten omorganiserades , fem regioner blev till 28 områden där regionchefen kommer på besök i butikerna en gång i månaden. Vd har personlig kontakt med butikerna en gång om året.

– Det speglar sig i dagens service där kunden står i fokus.

Vårt resebeteende har gjort att efterfrågan på viner ökat. Bolagets mål är att tio procent av alla produkter ska vara Ekomärkta år 2020.

Dessutom, butiken i Arjeplog är "närbutik" för många norska kunder.

– Det råder gränshandel, så blir det för oss som ligger efter fjället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om