Livstids fängelse för Toni Alldén

I dag klockan 11 föll domen mot Toni Alldén. Han döms för mord och straffet blir livstids fängelse.- Det var ett förväntat domslut och påföljd, säger åklagaren Ulrika Schönbeck till NSD.

Foto:

Gällivare2009-03-19 11:01

Klockan 11 i dag föll domen i Gällivare tingsrätt. Det är Toni Alldéns egen berättelse om ligger till grund för domstolens bedömning att det var uppsåtligt dödande. Rättsläkarens utlåtande vägde också tungt i tingsrättens bedömning.

- Vi fick godta rättsläkarens påstående att Carolin Stenvall levde när hon skjöts i ryggen, säger lagmannen Jan-Erik Oja.

-  Toni Alldén berättade själv att han inte kontrollerade Carolin Stenvalls tillstånd när han lastade in henne i bilen och vilken anledning finns det att skjuta henne om hon redan är död?, säger Jan-Erik Oja.

En av åklagarna i målet, Ulrika Schönbeck, säger att hon är nöjd med att tingsrätten dömde ut det strängaste straffet.

- Livstids fängelse reserveras för de svåraste fallen av mord, säger hon.

Däremot anser Schönbeck att det är otillfredsställande att de inte fått alla svar om vad som egentligen hände i fallet Carolin. Till exempel finns det ingen annan bevisning än Alldéns historia om vad som hände på Stenbron.

- Ibland får man leva med att man inte alltid får fram hela sanningen, säger Ulrika Schönbeck.

Efter rättegången sade Jan-Erik Oja att Carolinfallet är svårbedömt. I dag sade han så här:

- Det fanns en hel del frågor som vi fick diskutera och fortfarande finns omständigheter som inte är utredda. Toni Alldén var undanglidande i sina svar och sade alltför ofta att han inte mindes. Det var svårt att utreda vad som egentligen hänt, säger Jan-Erik Oja.

Åklagarna Ulrika Schönbeck och Anette Ölmbro yrkde på att den åtalade ska dömas till livstids fängelse för mord.

De anser att de försvårande omständigheterna med det utdragna händelseförloppet, det kraftiga övervåldet och efterhanteringen av Carolin Stenvalls kropp gör att ingen annan påföljd är lämplig.

Åklagarna yrkade även på att den åtalade bör dömas särskilt för människorov, alternativt olaga frihetsberövande, samt brott mot griftesfriden i straffskärpande riktning.

Varför valde ni att inte döma särskilt för yrkandena människorov och brott mot griftefriden?

- Vi anser att alla gärningarna hade sånt nära samband med dödandet av Carolin Stenvall att vi bedömde det som en och samma gärning, säger Jan-Erik Oja.

Toni Alldén har tidigare förnekat mord men erkänt vållande till annans död och brott mot griftefriden.

Länspolismästaren Håkan Karlsson kommenterar den största polisutredningen i Norrbotten i modern tid så här: 

- Det är skönt, inte minst för alla inblandade, att det som började som eftersök av en försvunnen person i september nu har fått sitt avslut i en fällande dom i tingsrätten.

Toni Alldéns advokat Leif Gustafsson beskriver sin klient som nedstämd när han på torsdagseftermiddagen träffade honom i Luleå.
– Han var inte speciellt talträngd, han var ledsen och allmänt resignerad, säger Gustafsson till TT.
När advokaten tidigare förmedlade domen till Alldén via telefon löd hans spontana kommentar: ”Domen är fel. Hon var död när jag sköt henne.”
TT: Hur resonerade han kring domen?
– Min klient konstaterade att tingsrätten gått på hans linje utom när det gäller två frågor: Den ena gäller rättsläkarens utlåtande om att kvinnan levde när han sköt henne. Dessutom ansåg domstolen att det fanns uppsåt, vilket han inte alls håller med om. Han hade inte insikt i att hon var levande, säger Gustafsson.
Alldén vill att domen överklagas och Gustafsson kommer att sätta sig ned och skriva en överklagan nästa vecka.
Toni Alldén kommer även begära en överprövning hos Socialstyrelsens rättsliga råd av rättsläkarens slutsats om kvinnans status när hon sköts, inför hovrättsförhandlingarna. 

Senast 9 april kan domen överklagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om