Livet är kanot

Eva och Mats Lindmark på Kanotvägen i Luleå spenderar stora delar av sitt liv i, just det, kanoten. Dessutom är de tränare och engagerar sig i föreningslivet kring kanotintresset. Sönerna Fabian och Teo får hänga med när det passar.- Vi gillar att leva ett aktivt liv, säger Eva.

Foto:

livfullt2008-09-27 06:00


Familjen Lindmark, bestående av Eva, Mats och sönerna Fabian och Teo är lite sena till mötet i deras hem. När de kommer hem är det med besked, det syns och hörs. Det är ingen tyst familj vi möter, utan en livsglad och livlig. Eva skrattar ofta, pratar och berättar. Sonen Fabian springer och kollar posten, Teo har just lärt sig att gå och vill iväg på äventyr. Pappa Mats håller kontrollen samtidigt som han också deltar i det uppsluppna samtalet.
Väl inne samlas vi i vardagsrummet och efter bara några minuter av konversation tar sig fotografen Bengt Åke Persson för pannan. Han säger skämtsamt att han blir svettig av att bara höra på familjens aktiviteter och åtagande. Eva skrattar, hon har hört det ofta.
- Men vi väljer ju bort saker också, säger hon. Vi kan ha dåligt samvete över att vi inte umgås med våra vänner som är utanför kanotvärlden.
Vi tar det från början.
Eva Lindmark, 44, tränar kanotpolo, sitter med i Internationella kanotförbundets polokommitte och Sveriges kanotförbunds styrelse. Hon är förbundskapten för juniorherrarna. Till yrket är hon projektledare för systemutvecklingsprojekt på Metria.
Mats Lindmark i sin tur, 38, är aktiv inom landslaget för kanotpolo. Det blir sex till tolv träningspass i veckan. Dessutom är han förbundskapten och huvudtränare för klubben. Mats är GIS konsult, även han på Metria.
- Vi är inga övermänniskor, säger Eva när paret dragit sitt livspussel som samordnas tydligt på en almanacka placerad centralt i det nyrenoverade köket.
- Men vi gillar när det händer saker. Vi är rätt lika där.
Med parets djupa intresse för kanotpolo blir det en extra knorr att deras parhus är placerat på Kanotvägen. Nedanför huset finns vattendrag, perfekt för kanotutövande.
- Ja, vad har vi betalat för den adressen, säger Mats och skrattar samtidigt som han pekar ut genom vardagsrumsfönstret mot byggnaden tvärt emot.

Där är Kanotklubbens lokaler med tillhörande gym och när Mats ska träna på kvällarna går han alltså bara ut genom vardagsrumsytterdörren. Det underlättar enormt att ha trettio sekunder till gymmet.
- Ja, när jag sedan har lagat maten kan jag bara gå ut till vardagsrummet och gestikulera åt Mats som tränar i lokalerna, han ser det, berättar Eva och visar hur hon gör.

Runt fötterna hennes leker sönerna.
De får hänga med mamma och pappa på deras åtagande när det passar. För ett tag sedan var hela familjen på SM i Köping.
- Sen är det ju så att om killarna inte hade mått bra eller trivts, så hade vi stannat hemma. Men det funkar bra, båda gillar folk, säger Eva.

Det är rätt uppenbart att minsta familjemedlemmen Teo, är av annat ursprung än de övriga i familjen Lindmark. Teo är född i Korea och adopterades av Mats och Eva i somras.

Eva berättar att hon alltid tänkt tanken på adoption, att det här med graviditet är inte någon primär sak för henne. Hon har velat få barn, hur har varit underordnat. Innan Fabian kom till var Mats och Eva på väg in i en adoptionsprocess efter flera missfall, men sedan kom som skrivet Fabian och adoptionen sköts på framtiden.
Nu tultar Teo omkring i vardagsrummet.
- Det känns så bra, det här är vi. Så här ser vår familj ut, säger Eva och tittar på Teo och Mats som busar.
För tillfället är Teo pappas pojke, det är Mats han knutit an hårdast till..
- Som mamma är det lite ovant, konstaterar Eva.
- Som pappa är det också lite ovant att vara nummer ett. Nu är det bara jag som får lägga Teo, fyller Mats i.
- Men vid adoption är det ofta så att barnet knyter an en person åt gången, fortsätter Eva.

Eva tar Teos favoritisering med ro, med tiden är hon övertygad om att även hon kommer att få lägga sonen.
För tillfället är både Mats och Eva föräldralediga för att sakta komma in i rollen som två-barnsföräldrar. Efterhand får de se hur båda deras åtaganden kommer att fungera i och med den nya familjesituationen.
Men båda deras gissningar är att den fulltecknade agenda i köket med livspusslet kommer att förbli fulltecknad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om