Förskolan och förkylningar går hand i hand

Livfullt2008-10-04 06:00
Som förälder till barn i förskola kan det lätt kännas som att barns sjukdagar inte har något slut. Frågor som hur mycket barnen kan vara sjuka egentligen hör till vanligheter inom sjukvården.
Hilda Hassler, barnhälsoöverläkare vid Sunderby sjukhus, säger att många förkylningar efter varandra för små barn ofta är helt normalt. Det lilla barnets immunförsvar ska tränas upp och åtta till tio sjuktillfällen per år är inte ovanligt. Och visst blir smittorisken högre på förskolan, där många barn trängs på liten yta. Men det finns ändå några enkla regler man kan följa på förskolan och hemma för att dämpa smittospridningen.
Vi ger dig tipsen som kan lindra besvären och svaren på när barnen kan återgå till barnomsorgen efter ett sjukdomspass.

Mycket utevistelse på förskola. När barnen är på större yta utomhus sprids inte bakterier på samma sätt.
Engångshandskar vid blöjbyte för personal på förskolan.
Lär barnen hosta i armvecken, inte i handen. Om man hostar, nyser i handen förs bakterierna vidare till leksaker och andra barn.
Handtvätt efter toalettbesök och innan maten.
Engångsservetter för handtorkning istället för handdukar på förskolan.
Flytande tvål istället för fast tvål med sprickor där bakterier och smuts kan gömma sig.
Vädring av förskolans lokaler tio minuter varje dag så luften byts ut.
Förhindra att barnen tar varandras nappar, annars är nappar riktiga smittospridare.
När kan barnet återgå till förskola/skola efter sjukdom? Först och främst beror det på barnets allmäntillstånd, säger Hilda Hassler. Men lite vägledning finns ändock.
Magsjuka/diarré: 48 timmar efter senaste kräkningen/diarré avföringen.
Hosta: Om barnet hostar nattetid och får sin sömn störd bör barnet stanna hemma för sin egen del. Barnet ska orka med verksamheten för att delta i den. Annars kan hosta vara långvarig och är inte smittsam.
Grönt snor: När snor legat länge blir det grönt. Vissa barn har nästan alltid grönt snor. Därför är detta inte något tecken på att barnet bör stanna hemma om det i övrigt mår bra.. Om grönt snor rinner bör man överväga att vara hemma, det kan tyda på bakterier/virus. Ljust rinnande snor är inget hinder för att delta i förskola/skola.
Ögoninflammation: Mycket smittsamt. Stanna hemma. Torka med blöt bomull på ögonlocket flera gånger per dag så läker flertalet ut.
Svinkoppor: Vanligt på förskolor och smittsamt. Stanna hemma och tvätta med tvål och vatten. Återgå när de torkat ut eller efter några dagar av antibiotikabehandling.
Löss: Stanna hemma under behandlingen och tills barnet är lusfritt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om