"Det gäller att ha en strategi"

När barnläkaren Hilda Hassler känner att hon gapar för mycket på sina fyra söner lämnar hon över ansvaret till mannen och tar sig en löprunda. - Alla vet att man kan bli jättearg på sina barn. Det är bra att ha en plan för hur man ska agera då, säger hon.

Foto: Pär Bäckström

Livfullt2008-10-25 06:00
Barnläkaren och fyrabarnsmamman Hilda Hassler tar emot i sin vackra villa i Luleå. Alla fyra sönerna är hemma så här på fredag eftermiddag och snart väntar middag hos en släkting. Hilda har förvarnat om att två-åringen Harry kan vara lite grinig efter förskolan, men av det märks ingenting. Den stora barnaskaran till trots är det lugnt och stilla hos familjen.
Det är inte bara Hildas familjeliv och yrkesliv som barnläkare som präglas av barn. Hon är även engagerad i barn som far illa och är med i en samverkansgrupp i Luleå tillsammans med personal från socialen, polisen och barn/vuxenpsykiatrin.
Hon berättar att från att samverkansgruppsmötena upplevts som ett tvång, så har det blivit ett av hennes viktigaste uppdrag. Under träffarna utbyts erfarenheter och man får stöd av varandra i frågor som gäller barn i utsatta situationer.
– Säg att jag ska undersöka ett barn som utsatts för sexuella övergrepp, bland det värsta man kan tänka sig, förklarar Hilda;
– Då är det enormt viktigt att möta det här barnet rätt, så att undersökningen inte blir ytterligare ett övergrepp. Då kan jag ringa till kunniga personer i gruppen och diskutera hur vi bäst går till väga i just det här fallet.
Hon pratar engagerat om barns rätt till ett bra liv och gestikulerar för att understryka det hon sagt. En hjärtefråga är det så kallade Shaken baby syndrome, spädbarn som skadas svårt av att bli hårt skakade, oftast av en av föräldrarna som inte kan hantera ett otröstlig skrikande baby.
– Att skaka sin baby kraftigt, fram och tillbaka, sker oftast utan uppsåt. Det är så här, alla föräldrar har tänkt tanken att slänga ut sitt barn genom fönstret när det skriker, men för vissa så släpper spärrarna. Man pallar helt enkelt inte mer och så skakar man barnet. Det är jättefarligt.
Ett litet barns hjärna är rörlig innanför skallbenet. Vid kraftiga skakningar slungas hjärnan mot skallbenet  och det kan orsaka stötskador, slitskador och också blödningar i hjärnan.
Vid skakningar kan babyn också få syrebrist och konsekvenser kan bli ödesdigra som motoriska handikapp, förståndshandikapp, krampsjukdomar med mera.
Det svåra med shaken baby syndrome är att dessa barn kommer till akuten med vitt skilda symptom, från kräkningar till nedsatt reaktionsförmåga. Det krävs att sjukvårdspersonalen lägger ett pussel för att få fram rätt diagnos. 
Företeelsen finns i alla socialgrupper.
– Man kan inte se vem som ligger i riskzonen att skaka sitt barn. Det spelar ingen roll om du är fattig eller rik, välutbildad eller lågutbildad. Rinner det över så rinner det över.
Hilda påpekar dock att övergrepp mot barn går att förebygga genom information både till föräldrar och personal inom sjukvård och skola.
Hilda framför att skrikande spädbarn inte far illa av att ligga i en spjälsäng några minuter medan föräldrarna hämtar andan.
– Lägg babyn i sängen, stäng dörren och lugna ner dig. Gå ett varv runt huset, allt är bättre än att skaka barnet.
Hon förespråkar att föräldrar ska tänka igenom hur de ska agera när de tappar kontrollen, oavsett om barnet är stort eller litet.
– Ha en strategi, säger hon.
Hemma hos familjen Hassler finns en sådan strategi.
– Jag har temperament och när jag blir förbannad på ungarna tar mannen över och jag sticker ut och springer, säger hon.
Namn: Hilda Hassler
Ålder: 39
Yrke: Barnläkare
Bor: Villa i Luleå
Familj: Gift med Magnus 41, barnen Ture 9, Måns 7, Leo 5, Harry 2.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om